Ve Fulneku poprvé udělovali titul čestný občan města až v roce 2010. Podle očekávání se jím, z pětice kandidátů, stal Jan Ámos Komenský. Jenže už jeho volba nebyla v souladu se zásadami, které zastupitelé stanovili, a to že by člověk, který získá tento status, měl pobývat ve městě minimálně pět let. Komenský, který ve Fulneku mimo jiné poznal svou první ženu, Magdalénu Vizovskou, tam působil jako rektor místní školy a kazatel Jednoty bratrské zhruba tři roky, do roku 1621. Aby se mohl stát prvním čestným občanem, udělili mu tenkrát zastupitelé výjimku.

Na svém nedávném zasedání proto zastupitelé schválili aktualizované zásady, z nichž věta, že dotyčný musel žít na území města minimálně pět let, zmizela a přibyl text o tom, že kandidát měl svou náplní práce pro město celoživotní přínos.

Kromě zmíněných zásad, týkajících se udělování čestného občanství, ale zastupitelé schválili také zásady pro udělování titulu významná osobnost Fulneku. „Je to ocenění, které je možno udělit těm, kteří nedosáhnou na statut čestného občana. Jsou to lidé, kteří určitou činností nebo morálkou prospěli Fulneku," vysvětlila Gabriela Zaoralová, vedoucí odboru vnitřních věcí.

Na dotaz zastupitele Františka Schindlera, zda je možno titul významná osobnost udělit také in memoriam, přikývla souhlasně starostka Fulneku Jana Mocová. „Znamená to, že každý zastupitel i občan má možnost navrhnout významnou osobnost. Ocenění by mělo být předáno buď přímo této osobě, nebo pozůstalým," uvedla starostka Jana Mocová a doplnila, že předání tohoto ocenění se letos uskuteční v předvečer Dne města Fulnek, kdy se bude konat slavnostní shromáždění u příležitosti 720. výročí od založení města.

Na to, kdo se stane držitelem nového ocenění, je zatím příliš brzy a titul čestný občan chce město udělovat jen výjimečně. Vedle Komenského se tímto titulem může pyšnit již jen vítězka wimbledonské dvouhry v tenise Petra Kvitová.