Už to v minulých měsících vypadalo, že se jednání fulneckého zastupitelstva budou odehrávat bez půtek mezi současným a bývalým vedením města, jenže to bylo jen proto, že ti hlavní oponenti současného vedení, Jaroslav Štekbauer (ČSSD) a Jan Marek (KSČM), nebyli na zasedáních přítomni.

Minulý týden se vše vrátilo do kolejí, ve kterých fulnecké zastupitelstvo jede již řadu let. To, co dělali ti druzí, bylo ve většině případů špatně. „Vy tady děláte, jako by se tady těch čtrnáct roků nic nedělalo, a pak přišla rada moudrých a všechno řešíte," uvedl například v průběhu jednání Jan Marek.

K napadání například došlo i v takové chvíli, kdy Jaroslav Štekbauer prohlásil, že za sebe, Jana Marka a Jana Mariánka chce poděkovat dosavadní vedoucí technických služeb Zuzaně Gřesíkové, která přechází do Příbora. Když Jan Marek ironicky poznamenal, že by se o Zuzaně Gřesíkové neměly říkat špatné věci, starostka Jana Mocová (SNK-RŠ) odvětila, že když chtěli z Příbora informace, ona mluvila o vedoucí technických služeb v superlativech. „Ale já jsem slyšel, že tam někdo poslal anonym, že jste neschopná. Když se na mě obrátili mí kamarádi z Příbora, tak jsem jim všechno čestně osvětlil," obrátil se Jaroslav Štekbauer na Zuzanu Gřesíkovou.

Volby za rok, boj už nyní

Na to reagovala starostka Mocová. „Pomluvám se neubráníte, každý, kdo jsme v nějaké funkci, to zažíváme denně," řekla starostka, jíž přitakal opoziční Jan Marek. „To máte pravdu, protože proti takovému OKU, které jste zhotovila, se bránit nedá ani právní cestou," připomněl Marek poněkud neetický oboustranný předvolební boj v roce 2010, kdy místo na propagaci vlastních programů protistrany spíše sázely na vyzdvihování negativ soupeřů. „Když jsme OKO vytvářeli, dělali jsme to s vědomím, že ty informace mohou být napadeny. Když jsme byli na základě vašeho trestního oznámení všichni pozvaní na polici k výslechu, tak jsme požádali, aby se zabývali kauzami. Ale šlo o dotační kauzy," naznačila Jana Mocová. Chvílemi to vypadalo, jako by už ve Fulneku začal boj před komunálními volbami, jež budou až za rok.

„Mám tady jedno zajímavé usnesení, kde jste řešili případ zrušení pracovního místa. Když jsem si to přečetl, tak mi z toho usnesení vyplývá, že vašim záměrem bylo vyhodit vedoucí Krištofovou," nechal se slyšet Jan Mariánek (KSČM), který vzápětí vysvětlil důvod své domněnky. „Samozřejmě rada má právo vyhodit kohokoliv, zvlášť když kandiduje na starostu v příštím volebním období," podotknul zastupitel Mariánek. „V červnu ji schválila členská schůze na prvním místě kandidátky ČSSD a za dva měsíce na to si vymysleli tuto akci. Ale to se nedělá jen u nás. Dělá se to běžně, že sloučí odbory, když se chtějí člověka zbavit," vrátil se Jan Mariánek k tématu při odchodu po skončení zasedání.

Den po něm se na webových stránkách města objevil materiál nazvaný Stanovisko ke lživé kampani vedené panem Jaroslavem Štekbauerem. Dvoustránkový text vždy obsahuje vybranou citaci z letáku a pod ní reakci některého z členů rady města. Hovoří se v něm o řadě věcí, mimo jiné třeba i o odchodu Radky Krištofové.