Zájemci si mohou projít buď trasu, která začíná u lípy u Panny Marie a vede po Sluneční stezce k rozhledně na Bílé hoře, nebo druhou ze stezek, která začíná u štramberské základní školy a vede podél Jurova kamene až ke zvoničce. Většinu kamínků, které rozmístila autorka projektu společně se svou rodinou a přáteli, malovaly děti z místního DDM.

Ilustrační foto.
Zloděj šel v Jeseníku nad Odrou po kytarách

Zuzana Novotná, která je iniciátorkou celé akce, řekla, že původně přišla s nápadem stezky s malovanými kamínky, její kamarádka z Kopřivnice, ona se ji rozhodla rozšířit o naučné otázky a zábavné úkoly pro děti. Pokud by se někomu kamínek zalíbil a chtěl si ho odnést domů může, ale musí ho vyměnit za vlastnoručně namalovaný.

„V kvízu si najde každý své, pro děti jsou přichystané nejen otázky na rostliny a živočichy, kteří se vyskytují v okolí Kotouče, ale i úkoly jako zapískej na trávu nebo dej si nohu za hlavu,“ dodala Zuzana Novotná.

Takto vypadá přibližovací cesta na Velkém Javorníku po úpravě.
České unikum. Lesák z Bordovic bojuje proti suchu, v lesích upravuje cesty

Samotnou stezku, kterou lemují barevné kamínky s úkoly, by chtěla společně s přáteli udržovat alespoň přes tyto letní prázdniny. Vždycky o víkendu projde obě cesty a zkontroluje všechny kartičky s otázkami a úkoly, doplní chybějící fáborky.

V Kopřivnici a Štramberku si lidé mohou projít dohromady tři stezky, jejich autorky se nebrání vzniku dalších podobných cest z kamínků v jiných městech. Záležet bude na zájmu lidí a také na tom, jestli se i v ostatních městech najde někdo, kdo by se o takovouto stezku staral.

Lucie Syrovatková

Takto vypadá přibližovací cesta na Velkém Javorníku po úpravě.
České unikum. Lesák z Bordovic bojuje proti suchu, v lesích upravuje cesty