Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ve Štramberku upekli další rekordní veleucho

Štramberk - Město Štramberk má na kontě další rekord. Postarali se o něj již klasicky bratři Hezcí, kteří jsou ve městě i širokém okolí známí svýma Štramberskýma ušima. O víkendu upekli další veleucho.

20.6.2011
SDÍLEJ:

Veleucho ve Štramberku pekli na speciální pánvi.Foto: Deník/Jana Hromočuková

Stalo se již tradicí, že každý Štramberský flamendr, akci, při níž se na náměstí na obrovské pánvi vaří masová pochoutka, provází pečení veleucha. Ani letošní ročník, který se ve Štramberku uskutečnil v sobotu 18. června, nebyl výjimkou. O podívanou válení, pečení a formování obrovského štramberského ucha návštěvníci nepřišli.

Tradiční pečení bylo v režii týmu Ladislava a Lumíra Hezkých, pekařů, jež patří ve Štramberku v pečení tradiční pochoutky k mistrům. K ruce měli tým pomocníků a společnými silami se snažili o vyválení, upečení a zformování ucha, jehož průměr musel být větší než sto osmdesát centimetrů. To byl totiž rekord z loňského roku.

Přestože jsou pekaři za léta pečení veleucha ve svém oboru kovaní a jejich hbité ruce přišly obdivovat stovky lidí, pokus o rekord zkomplikovalo počasí. „Technické problémy jsme při pečení neměli, za ty roky pečení veleucha už přeci jen máme zkušenosti a víme, co a jak. Co nás ale děsilo, bylo počasí. Zatímco dopoledne ještě sem tam i svítilo sluníčko, po obědě začalo kapat a my měli hrůzu z toho, co bychom s rozdělaným uchem dělali,“ sdělil své pocity ze sobotního počasí Ladislav Hezký.

Přes hrozbu deště však nakonec vše dobře dopadlo. Loňský rekord byl překonán a světlo světa spatřilo ucho, jež průměr sto osmdesát centimetrů zase o kousek převýšilo. „Mohu potvrdit, že se nám letos podařilo upéct ucho, které je větší než to loňské. Jeho průměr je sto devadesát centimetrů,“ potvrdil s radostí Hezký. I když se návštěvníci, jež výrobu veleucha podporovali hlasitým fanděním „Do toho!“, těšili, že výtvor bratrů Hezkých ochutnají, letos tomu tak nebylo. „Protože to ucho musím odvézt do Prahy, po zformování v kornoutu jsme jej už nevytahovali. Báli jsme se, že bychom jej pak nedali zpátky,“ vysvětlil pekař, jenž do hlavního města odvážel i sladký kousek o průměru sto padesát centimetrů, který pekaři vytvořili jako rozcvičku.

Přestože upečením veleucha byl ve Štramberku vytvořen světový rekord, v České knize rekordů zapsán nebude. „Toto ucho zapsané nebude, protože rekordu nebyl přítomen komisař,“ uvedl Hezký a pokračoval: „Jeho návštěva je totiž poměrně drahá, a my si ji tak necháváme až na příští rok. To by měla sto let od svého založení slavit štramberská dechovka a chystá také nějaký pokus o rekord. Tak jestli se domluvíme, spojíme to do jedné akce a my se pokusíme o upečení ucha s průměrem dva metry,“ dodal Hezký. I přes chybějící ochutnávku byla většina návštěvníků s průběhem flamendra spokojená. K největším zážitkům patřilo podle mnohých právě pečení veleucha. „Jsme nadšení. Uši známe, chutnají nám, ale nikdy jsme neviděli, jak se připravují. A tady to máme a hned ve velkém,“ zhodnotili akci jedni z návštěvníků a dodali: „Klobouk dolů, pekaři jsou opravdu mistři.“

Autor: Jana Hromočuková

20.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tak vypadá vítězný model architektů Terezy Hozové a Davida Grabce z Bílovce. Jednotlivá zastavení křížové cesty budou vytvořena z kovu v kombinaci s betonem.

V Bílovci se bude stavět křížová cesta

Ilustrační foto.

Obec Mořkov chce zvelebit centrum

Hokejisté kopřivnické Tatry pomohli dobré věci

Druholigoví hokejisté Tatry Kopřivnice společně darovali krev v Krevním centru Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.   

Evropské poháry? Postupně za tím půjdeme

Říká v rozhovoru pro Deník spojka extraligové Kopřivnice Patrik Fulnek, který by rád pomohl naplnit čtyřletou vizi klubu.  

Ve vlaku hořelo. Okolnosti vyšetřuje policie

Policisté vyšetřují okolnosti požáru, který vypukl na toaletě železničního vozu vlakového spoje R 820 směřujícího z Bohumína do Brna. Stálo se tak 1. října kolem jedenadvacáté hodiny.

Dvojitý úspěch novojičínských basketbalistů: výhra v soutěži a postup v poháru

Basketbalisté Nového Jičína se nejprve v neděli dočkali druhého vítězství v nové sezoně 1. ligy, sk. Východ, když v domácím prostředí zdolali rezervu Opavy 79:68 a ve středu pak uspěli i ve 3. kole českého poháru, když z palubovky druholigové Holice přivezli postup po vítězství 75:65.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení