Ke spojení dojde 1. ledna 2016. Nízký počet školních dětí totiž vedl k postupnému snižování finančních prostředků ze státního rozpočtu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Zbývající část proto musel dorovnávat zřizovatel, tedy město Studénka.

„Zřizovatel školy doplácel nějakou dobu i na mzdy zaměstnancům. Je to ze zákona možné, pokud prostředky na mzdy chybí a nedodá je MŠMT. Počítáme s tím, že pokud bude více žáků, vyjde nám to finančně lépe," komentuje situaci Olga Svobodová, vedoucí odboru školství, kultury a sociálních věcí.

Základní škola Slunečnice, dříve zvláštní škola, je příspěvkovou organizací a tímto krokem se snaží vedení města udržet školu tohoto typu ve Studénce. Přitom v loňském roce oslavila škola již 60 let samostatného působení od svého založení. Od roku 2012 sídlí dohromady se Základní školou Sjednocení, kde mají vyčleněné samostatně oddělené místnosti.

„Sloučením škol nedojde k žádným změnám, co se týče prostor ani výuky. Děti využívají společně prostory, jako například tělocvičnu nebo cvičnou kuchyňku, chodí společně do jídelny, a tak to zůstane i po sloučení," vysvětluje Olga Svobodová.

Všichni školáci mohou také navštěvovat zájmové kroužky školního klubu. Důležitým faktorem sloučení je to, že dojde k takzvané skupinové integraci, kdy žáci s postižením budou vyučováni v kolektivu dětí se stejnými či podobnými potřebami, ale v rámci svých možností mohou být zapojeni do různých aktivit mimo vyučování.

Přejímající škola, tedy ZŠ Sjednocení, bude vyučovat děti se speciálními vzdělávacími potřebami na základě vlastních školských vzdělávacích programů. K tomu budou využívány rovněž specifické vzdělávací pomůcky.

Bude nový ředitel

Nezbytnými pomocníky těchto „znevýhodněných" školáků jsou však také asistenti pedagoga, bez kterých by některé děti nemohly školu navštěvovat. Finanční prostředky na ně se řeší zvláštní žádostí u Krajského úřadu Moravskoslezského kraje na základě doporučení odborných pedagogicko-psychologických pracovišť.

Pro školní rok 2015/2016 bylo toto zrealizováno již v červnu 2015 a v současné době působí na škole dva takoví asistenti.

Co se týče budoucího vedení sloučených škol, město Studénka aktuálně vyhlásilo konkurzní řízení na místo nového ředitele/ředitelky ZŠ Studénka na ulici Sjednocení, a to z důvodu odstoupení toho současného.

Ivana Reková