Přehřátí, neboli hypertermie, je stav kdy tělesná teplota stoupne nad 37,5°C. Děťátko je v takovém případě zpočátku neklidné, dráždivější a plačtivé. V malém organismu pak ale rychle může dojít ke ztrátám tekutin a k dehydrataci, která může být i život ohrožující.

„Pokud je miminko přehřáté, můžeme ho například svléct a rozbalit z plenky, můžeme odejít do chladnějšího prostředí, případně ho chladit vlhkým hadříkem přikládaným na hlavičku a končetiny,“ radí MUDr. Michaela Syrovátková, primářka dětského a novorozeneckého oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín s tím, že končetiny ale nesmí být při přiložení vlhkého zábalu chladné.

Plena přes kočárek? Mýtus, který škodí, čtete zde:

Po několika minutách stoupla teplota v kočárku překrytém plenou z okolních 34,5 stupňů na 42,9 stupňů.
Plena přes kočárek? Uvnitř je jako v peci. Záchranáři varují před nešvarem

Pokud se ochlazování nedaří nebo teplota roste nad 38°C, je potřeba vyhledat lékaře. „Může se jednat o počínající infekci,“ prozrazuje MUDr. Michaela Syrovátková.

V horkých letních dnech je ideální vyhýbat se přehřátí dodržováním režimových opatření. Mezi ta patří například nevycházet s miminkem ven mezi 11. a 15. hodinou, vyhýbat se přímému slunci a samozřejmě také rozpáleným interiérům aut. „Miminko vnímá horko jinak než my, nedokáže se efektivně potit, a například vítr, který nás během procházky ochlazuje, do korbičky jeho kočárku vůbec nedosáhne, takže podmínky nahrávají jeho přehřívání,“ vysvětluje primářka.

Jana Šprtelová z Bruntálu má 22 let. Na podzim se ve finále utká o titul Miss České republiky 2022.
OBRAZEM: Podívejte se, ve finále Miss ČR je i Jana Šprtelová z Bruntálu

Pokud jde o tekutiny, plně kojené dítě podle primářky žádné další nepotřebuje. „Důležité je častější přikládání k prsu a vyhýbání se pobytu na slunci. Pokud máme novorozence krmeného umělou mléčnou formulí, pokaždé musíme zachovat poměr sušiny a kojenecké vody. Ani v létě ani v jiné roční době se poměr vody a mléka nemění. Neplatí, že v horku se do mléka přidává voda,“ vyvrací MUDr. Michaela Syrovátková z Nemocnice AGEL Nový Jičín mýtus, který mezi maminkami často koluje.

Meteorologové: O víkendu opět tropy

O víkendu teploty podle meteorologové vystoupají teploty opět ke 30 stupňům Celsia. Přeháňky či bouřky budou spíše ojedinělé. Vysoké teploty Česko čekají i příští týden, může být až 34 stupňů. 

V pátek bude polojasno, během dne až oblačno a místy přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 14 až deset stupňů, přes den pak vystoupají na 23 až 28 stupňů. Bude vát slabý, přechodně mírný východní až severovýchodní vítr.

V pátek 12. srpna je Mezinárodní den slonů. Na snímku sloni v ostravské zoo, srpen 2022.
Sloni mají svátek, Zoo Ostrava připravila oslavu. Děti mohou získat vstup zdarma

V sobotu i neděli bude převážně polojasno, přeháňky či bouřky se vyskytnou spíše ojediněle. Nejnižší noční teploty v sobotu klesnou na 15 až 11 stupňů, v neděli budou asi o dva stupně vyšší. V sobotu meteorologové předpovídají nejvyšší denní teploty mezi 26 a 30 stupni, v neděli budou ještě o stupeň vyšší. Vítr bude po oba dny slabý nebo mírný s rychlostí dva až šest metrů za sekundu.

Příští týden se bude dál oteplovat. V pondělí by přes den teploměr mohl ukázat až 33 stupňů, v dalších dnech pak i 34 stupňů. Srážky budou nadále spíše ojedinělé.