Přestože vedra v posledních dnech dosahovala rekordních teplot, redakcí oslovení zástupci různých institucí a zařízení uvedli, že nějaké zásadní potíže nezaznamenali. Například klienti Domova Hortenzie ve Frenštátě pod Radhoštěm už se přestěhovali zpátky do zrekonstruovaného objektu, který podle ředitele domova Jiřího Absolona po zateplení lépe izoluje. „Máme zvýšený pitný režim a nevím o tom, že by měl někdo nějaké potíže," uvedl Jiří Absolon. Ani v dalším zařízení pro seniory, v Domově Odry, zatím nemuseli řešit větší potíže. „U nás je všechno v pořádku. Snažíme se, aby klienti hodně pili, a myslím si, že některým imobilním pacientům, kteří jsou pořád promrzlí, to dokonce možná i vyhovuje. Horší to mají zaměstnanci," poznamenala Miroslava Chodurová, ředitelka oderského domova.

Vedry trpí pacienti i personál

Horko je i v nemocnicích. „Na všech pokojích jsou žaluzie a pacienti mají i stolní ventilátory, ale vedra samozřejmě, hlavně na starší pacienty, působí. Ale mají zvýšený přísun tekutin a personál pro ně dělá, co se dá," ubezpečila Pavla Friedlová, hlavní sestra Bílovecké nemocnice.

Podobně jsou na tom v novojičínské nemocnici. „Soustředíme se hlavně na pitný režim a podle informací, které mám, dokonce ani nemáme nějaký velký příjem pacientů trpících dehydratací. Lidí už asi vědí, jak se v těch vedrech ochránit," sdělila Hana Szotkowská.

Teplo je nepříjemné i ve školách. Například ve Starém Jičíně mají školáci zkrácené vyučování, i když to není jen kvůli tomu. „Zateplujeme budovu a do toho ta vedra, tak to řešíme takto," vysvětlil ředitel ZŠ Starý Jičín Roman Horut. V Jubilejní základní škole prezidenta Masaryka v Trojanovicích taky přizpůsobili výuku počasí. „Mají různé aktivity a ti, co mají učebny na sluníčku, chodí ven za školu, kde je stín," pousmála se Soňa Bunčková, ředitelka trojanovické školy.

Zvýšenou dávku vody potřebují i psi

Horko ale není jen lidem. Své si s vedrem „užívají" například i psi. V největším útulku v Kopřivnici už ale mají tyto situace zažité. „Je to stejné, jako když v zimě přijdou mrazy. Chodíme tam častěji kvůli doplňování vody. Jinak žrádla mají dost, jsou ve výbězích, takže víc toho pro ně udělat nemůžeme," řekl Jan Müller, velitel Městské policie Kopřivnice, která útulek spravuje.

Obecně ve vedrech platí, že by lidé měli popíjet hodně tekutin, neměli by se dlouho zdržovat na přímém slunci a měli by se vyhýbat zvýšené námaze.