Zarezervovat si místo přímo na mši už v některých kostelích nejde, kapacita je zcela zaplněna.

Pokud měli lidé štěstí a účast na mši mají jistou, musejí dbát na respektování přísných opatření. Jestliže nejsou z jedné domácnosti, musí mezi sebou dodržovat dvoumetrové rozestupy. Během bohoslužby musí mít přítomní nasazený respirátor, případně chirurgickou roušku. Pořád je zakázáno zpívat, při gestu pozdravení pokoje si věřící nesmí podávat ruce. A stále také platí, že počet osob v kostele je omezen na deset procent kapacity míst k sezení ve svatostánku.

Zvon Salvator v Katedrále Božského Spasitele, březen 2021 v Ostravě.
Království stoletých zvonů: Deník byl v místech, kam běžný návštěvník nechodí

„Počty kolísají podle velikosti kostela a počtu lavic. Leckde se na bohoslužby dostanou jen jednotlivci nebo maximálně desítky věřících. S ohledem na tato omezení se letos nepřipravují a nezveřejňují přehledy bohoslužeb v jednotlivých farnostech jedenácti děkanátů,“ uvedl mluvčí Diecéze ostravsko-opavské Pavel Siuda.

Jedno malé rozvolnění ale Velikonoce přeci jen dostaly a týká se právě bohoslužeb. Po tři dny, konkrétně od čtvrtku 1. dubna do soboty 3. dubna vláda lidem, účastnících se mší svatých umožnila výjimku ze zákazu vycházení. Konkrétně se mohou těchto náboženských setkání účastnit až do půlnoci.

Online sledování mše svaté

Řada kostelů nabízí živý přenos velikonočních mší svatých. Mezi nimi například katedrála Božského Spasitele v Ostravě, frýdecko-místecký kostel sv. Jana a Pavla nebo karvinský kostel Povýšení sv. Kříže. Online streamy ale zajišťují i další farnosti v diecézi, některé z nich najdete i s odkazy například na www.mseonline.cz.

V opavské farnosti Panny Marie se pak s ohledem na trvající opatření rozhodli mše svaté jak na Zelený čtvrtek, Velký pátek, tak i Bílou sobotu zcela zrušit.

Dobrovolní hasiči provádějí pravidelnou dezinfekci kostela sv. Stanislava, 19. února 2021 v Bolaticích.
Lavice, oltář i zpovědnice. K dezinfekci kostela používají v Bolaticích stříbro

To pro kostel Narození Panny Marie ve Stěbořicích není výjimka ze zákazu vycházení příliš podstatná. Vigilie se tady totiž bude slavit až v neděli ráno, a to od pěti hodin. Proč tak brzy? „Vigilie Vzkříšení Páně se může slavit po západu slunce, nebo před jeho východem. Noční oslavy vzkříšení jsou bohatší než denní mše,“ vysvětlil nám stěbořický farář Klement Rečlo.

Pravidelná dezinfekce kostela

Výjimkou není ani předchozí objednávání se na mše svaté napříč diecézí. Kdo nemá místenku, dovnitř se nedostane. Někde funguje online rezervační systém a třeba v Bolaticích se mohou zájemci předem přihlásit na čísle 728 733 409. Tamní kostel sv. Stanislava prochází rovněž pravidelnou dezinfekcí. Starají se o ni místní dobrovolní hasiči a používají k tomu aktivní stříbro. „Stříbra není v tomto speciálním přípravku hodně, je to jen určité procento. Přístroj dezinfekci rozfoukává do prostoru,“ přibližuje velitel Jednotky dobrovolných hasičů Bolatice Radek Slivka. 

Jak taková dezinfekce kostela vypadá, se můžete podívat v přiložené fotogalerii výše.