Velikonoce sice jsou až o víkendu, do té doby však řada měst a obcí připravila program, který se tohoto svátku týká.

Například na hradě Starý Jičín se v neděli 8. dubna od 10 hodin koná velikonoční jarmark, kde mohou návštěvníci vidět řemeslníky, kterak vyrábějí originální výrobky, ochutnat teplou medovinu či jiné speciality, nebo posadit děti na koníky a nechat je svézt.

V sobotu 7. dubna jsou velikonoční trhy připraveny v Bílovci, na Slezském náměstí, a to od 8 do 12 hodin. Kromě toho si mohou zájemci prohlédnout nové expozice na tamním zámku. To ale není všechno. Ještě ten den bude místní kulturní dům hostit šestý ročník Easter rock minifestu. Letos zahrají rockmetaloví Rattle Bucket, elektroničtí The truth is out there ze Studénky, Thieves in streets, Illegal Illusion a Todash, kapela z Kopřivnice. Vstupné na akci je rovná stokoruna.

Obyvatelé Nového Jičína už jistě zaznamenali, že se na jejich náměstí znovu usídlily stánky. Tentokrát je to u příležitosti dalšího velikonočního jarmarku, který zde potrvá až do soboty 7. dubna. V takřka dvou desítkách stánků se prodávají velikonoční vajíčka, tatary, květinové dekorace a také různé pochoutky či speciality. „Ve středu od šestnácti hodin vystoupí na náměstí cimbálová muzika Radegast z Frenštátu pod Radhoštěm místo ohlášené skupiny Quanti Minoris, jejíž člen onemocněl,“ podotkla ke kulturnímu programu mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

Příbor připravil na čtvrtek 5. dubna program s názvem Za původem velikonočního vajíčka, který začíná od 17 hodin. Etnograf Václav Michalička promluví v příborském muzeu o tom, jak se vajíčko stalo rituálním předmětem a symbolem Velikonoc, besedu doplní ukázky zvykoslovných tradic. Na tento pořad naváže v sobotu 7. dubna od 8 hodin jarmark na náměstí Sigmunda Freuda.

Ani Kopřivničané nepřijdou zkrátka. Jejich Velikonoční jarmark se uskuteční 4. a 5. dubna v centru města. „Na středu je kromě prodejních stánků připraven také doprovodný kulturní program s ukázkami tradičních řemeslných produktů, velikonočních kraslic a jarních dekorací. Své velikonoční výrobky na jarmarku předvedou také žáci některých kopřivnických škol a Dětského centra Motýlek,“ přiblížila mluvčí kopřivnické radnice Lucie Petříčková s tím, že v dopolední části programu vystoupí děti ze školky Ignáce Šustaly. Odpoledne pak návštěvníky čeká cimbálová muzika Slatina.

Běh do schodů o velikonoční vajíčko připravilo již poosmé občanské sdružení T. O. Touhy ve Fulneku. Začíná se v sobotu 7. dubna od 9 hodin pod schody u náměstí.

Hlavně pro děti je určena akce Velikonoční zajíček v parku pod taktovkou Centra volného času Astra ve Frenštátě pod Radhoštěm. Odměnou pro úspěšné soutěžící bude balíček plný dobrot. V případě nepříznivého počasí se akce koná v prostorách centra. Akce začíná již dnes, od 16 hodin.

Pustějovští fotbalisté organizují velikonoční jarmark, který se uskuteční 6. dubna od 14 hodin.