Nejkritičtější místa studénecké části Butovice ochrání před velkou vodou nově budované suché nádrže. První poldr s délkou hráze 121 metrů a retenčním prostorem o objemu 9800 metrů krychlových vyroste v lokalitě Polská, druhý posílí protipovodňovou ochranu oblasti Za Kulišťákem. Obě tato vodní díla by měla vytvořit retenční prostor o celkovém objemu 19 200 metrů krychlových vody s 287 metrů dlouhou hrází.

Město k tomuto kroku přistoupilo z důvodu velkého počtu napáchaných škod právě přívalovými dešti. Ty každoročně vznikají nejen na majetku města, ale i na majetku obyvatel a podnikatelů.

POSÍLENÍ OCHRANY PŘED VELKOU VODOU

„Výstavba poldrů významně posílí protipovodňovou ochranu místní části Butovice. Celá lokalita bude lépe chráněna před přívalovými srážkami, sníží se objem povodňových škod a posílí se kvalita bydlení obyvatel," vysvětlila vedoucí odboru územního plánování města Radmila Nováková s tím, že objekty budou co nejméně zasahovat do okolní krajiny.

DOTACE

Celková částka na výstavbu poldrů činí do 7,5 milionu korun, přičemž s financováním městu pomůže ministerstvo zemědělství přislíbenou dotací. Ta pokryje až devadesát procent celkových nákladů, tedy více než 6,7 milionu korun.

Město však touto výstavbou s rozšiřováním protipovodňových opatření ještě zdaleka nekončí. V budoucnu plánuje zrealizovat výstavbu dalších suchých nádrží, ale tentokrát v místní části Studénka 1. Dva poldry by měly například vzniknout v lokalitě Na Trávníkách.

ROZŠÍŘENÍ VAROVNÉHO SYSTÉMU

Rozšíření varovného a informačního protipovodňového systému chystá v nejbližší době také kopřivnická radnice.

Původní projekt, který město dokončilo na začátku roku 2015, zahrnoval vybudování nového bezdrátového rozhlasu v Kopřivnici a jejich místních částech, umístění dvou hladinových čidel na vodním toku Lubina a také aktualizaci a digitalizaci povodňového plánu obce s rozšířenou působností.

„V průběhu loňského roku jsme zjistili, že rozhlas není slyšet ve všech obydlených částech města a v místních částech nebo není slyšet v odpovídající kvalitě. Některé problémy se podařilo vyřešit vhodnějším nastavením reproduktorů, ve třech případech byla doplněná nová hnízda s bezdrátovým přijímačem," uvedl na posledním zasedání zastupitelů města místostarosta Stanislav Šimíček.

76 NOVÝCH HLÁSIČŮ

Ani to ale nestačilo, a proto město přistoupilo k dalšímu kroku, a to k doplnění 76 nových bezdrátových hlásičů. Vedení města se přiklonilo k možnosti ucházet se o dotaci v pravděpodobně poslední výzvě Operačního programu životního prostředí a vyřešit tak tento problém najednou, nežli postupným doplňováním systému z vlastních zdrojů.

V rámci projektu plánuje radnice aktualizaci a provedení digitálního povodňového plánu města Kopřivnice, stejně tak jako doplnění varovného informačního systému o hnízda s obousměrnými venkovními přijímači. Ty následně umístí v místech, kde je špatná nebo žádná slyšitelnost nebo tam, kde se zvuk tříští. Jednat by se mělo zejména o sídlištní vnitrobloky.

Ivana Reková