Pracují za deště, v tropických vedrech i v třeskutých mrazech. Řeč je o veřejně prospěšných pracovnících, kteří pracují pro nejedno novojičínské město.

Nejinak je tomu i v Bílovci. Tamní úřad zaměstnává od začátku letošního roku průměrně měsíčně 16 zaměstnanců, jejichž mzdy hradí stát.

Pozvání

„Tyto lidi nevidíte jen v ulicích města, ale vykonávají velký díl práce v městských lesích, kulturním domě, na úřadě, ve školách a pomáhají i se stavebními pracemi," nastínila náplň jejich práce Marie Velká z bíloveckého městského úřadu.

Vedení Bílovce si před několika dny tyto zaměstnance pozvalo na radnici.

„Hlavním cílem bylo poděkování za vykonanou práci mnohdy v nelehkých podmínkách na ulicích a za nepřízně počasí," uvedl Pavel Mrva, starosta Bílovce, s tím, že setkání se zúčastnili i zástupci úřadu práce, který tento program podporuje.

Pochvala

„Těm se již donesla od občanů pochvala za to, že jejich uchazeči jsou vidět v ulicích a pracují. Odměnou je nám všem čisté město," doplnil starosta Mrva.

Setkání sice probíhalo v neformální atmosféře, avšak zazněla na něm i kritika. Zástupci úřadu práce si postěžovali, že je v jejich evidenci také několik desítek uchazečů, kteří vlastně ani pracovat nechtějí.

Jsou zvyklí sedět doma a pracovat za odměnu, jež jen málo přesahuje výši sociálních dávek, které bezpracně pobírají, se jim nechce.

„Roste nám generace, která nikdy neviděla pracovat své rodiče," posteskla si ředitelka bílovecké pobočky úřadu práce Taťána Vaculová.

Návyky

Přitom hlavním cílem projektu je zaměstnávat široké spektrum lidí a střídat je. Dlouhodobě nezaměstnaní potřebují získat zpět pracovní návyky.

„Po půl roce, pokud jsou šikovní, se mohou dostat na lepší místo a po roce získat trvalý pracovní poměr," prozradil postup Pavel Mrva.

Veřejně prospěšné pracovníky má na úřadě na starosti Josef Jiříček. Podle něj je fyzická práce v současnosti vnímána jako něco podřadného.

„Před čtyřiceti lety, když se lidé narodili, věděli co je krompáč a co je lopata. Dnešní pětadvacetiletí mnohdy drží tento nástroj v ruce prvně," doplnil Josef Jiříček.

Veřejně prospěšné pracovníky zaměstnávají také například v Odrách, ve Fulneku či v Kopřivnici.