Kolem dvou stovek lidí dorazilo na oficiální otevření prvního, tři kilometry dlouhého beskydského trailu na Horečkách. Kdo nepřijel na kole, mohl si ho půjčit, nejprve si ale vyslechl rady zástupce sdružení BeCyP neboli Bezpečnosti cyklistického provozu.

Ještě předtím, než starosta Trojanovic Jiří Novotný a starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová přeťali valaškami „otevírací" pásku, dostali prostor ti, kdo chtěli něco říci.

„Chtěl bych všechny požádat, aby se na stezkách chovali tak, aby se nikomu nic nestalo. Máme cyklostezky na Bílé, které jsou pro zkušenější jezdce. Toto je cesta, kdy se rozšiřují cyklostezky pro méně zkušené a pro děti," uvedl zástupce hejtmana Moravskoslezského kraje Ivan Strachoň a slíbil, že kraj bude podporovat i další aktivity v této oblasti. Monika Konvičná z destinačního managementu Beskydy Valašsko rovněž přislíbila podporu, a to formou propagace.

Starostka se neprojela

„Není lepší zprávy než té, že Horečky mohou přivítat návštěvníky při další aktivitě, kterou tady otevíráme. Je to výjimečná událost. Musím poděkovat za obrovskou pomoc dobrovolníkům, Sportovnímu klubu Valašského království a všem, kdo se na tom podíleli. Není to jen spojení Frenštátu a Trojanovic, ale celého Mikroregionu Frenštátsko," připomněla starostka Frenštátu Zdeňka Leščišinová, jež později pro Novojičínský deník prozradila, že si trasu raději vyzkouší individuálně.

To trojanovický starosta Jiří Novotný si projížďku na kole nenechal ujít. Předtím ale ještě vyzdvihl podporu Správy CHKO Beskydy. „Jsem moc rád, že Horečky žijí a budou žít dál," řekl Jiří Novotný a ocenil spolupráci Frenštátu a Trojanovic, která vyústila ve vznik společného Fondu Horečky.

„Díky tomuto fondu máme opravený amfiteátr, stojí tady beskydské traily, máme opravené veřejné osvětlení na Horečkách, snad budeme mít opravenou věž skokanského můstku, z níž bude v brzké době rozhledna, a díky tomuto fondu, doufám, budou vznikat další atraktivity. Nic velkého, ale takové věci, které budou lidi bavit a budou je lákat do přírody," vypočetl Jiří Novotný a dodal, že vedle trailových tratí by mělo vzniknout devět horských okruhů po stávajících cestách a stezkách. Všechny tyto i trailové okruhy by měly mít centrum v areálu restaurace Rekovice, jejíž opravu Trojanovice chystají.

Trailovou tratí projela krátce po otevření zhruba stovka cyklistů, někteří vícekrát. „Trať je vynikající. Akorát na konci je úsek, kde je třeba dávat pozor, ale dá se to zvládnout," zmínil se jedenáctiletý Honza z Prchalova u Příbora a dodal, že se do Frenštátu na trail určitě ještě vrátí. Markéta Novotná z Trojanovic absolvovala trať se šestiletou dcerou Aničkou. „Dobře se jelo. Ze začátku je to do kopečka, ale dolů je to super. S dcerou jsme sice brzdily, ale když to má člověk trochu naježděné, tak to musí být perfektní," pochvalovala si Markéta Novotná.

Desetileté Anežce z Frenštátu se podle jejích slov jelo velmi dobře. „Myslím si, že to je dobrá trať. Určitě se tady budu vracet," ujistila Anežka.

Více k otevření zde: Horečky budou za pár dnů lákat také milovníky cyklistiky