Vydlabané dýně se zapálenými svíčkami uvnitř zdobí kopec na konci Tiché již sedmým rokem. Letos je jich rekordní počet, šest desítek.

Tak jako v jiných letech i letos, a nejinak tomu bylo v úterý 1. listopadu, v místě zastavují mnozí projíždějící řidiči, kteří krásné a zajímavé podívané nedokáží odolat. Někteří přijeli úmyslně.

Expozice Skrytý středověk v zámku Bílovec získala čestné uznání poroty soutěže Grand Prix Architektů za rok 2022.
OBRAZEM: Skrytý středověk v Bílovci na zámku získal ocenění, už jste ho viděli?

„Byli jsme na frenštátském hřbitově, tak jsme si říkali, že rovnou s dětmi zajedeme i tady. Jezdíme se na to dívat už několik roků,“ řekla jedna z přihlížejících žen, zatímco její syn a dcera pobíhali mezi svítícími dýňovými výtvory a nadšeně je komentovali.

Dýně v místě vystavuje každoročně Ladislav Janča se sousedy. Když svou „výstavku“ chystali předloni Ladislav Janča pro Deník osvětlil význam některých dílek. „Husí rynek připomíná část dolní ulice, kde kdysi chovali husy, Zetor je tady proto, že v místě se traktor běžně používá,“ řekl Ladislav Janča.

Nová okružní křižovatka v Novém Jičíně, říjen 2022.
Nový rondel v Novém Jičíně je konečně zprůjezdněný. Po čtyřech měsících

Začínali kdysi s deseti dýněmi, předloni jich bylo okolo třiceti loni přes čtyřicet. „Exponáty“ se rodí tak, že pozvou sousedy a kdo má nějaký nápad tak ho realizuje. Ladislav Janča a jeho manželka Anna tenkrát také doplnili, že dýně bývají rozsvícené přes noc. „Když je vítr dáváme ty svíčky do sklínek,“ dodala Anna Jančová.