Kampaň Vlajka pro Tibet připadá na 10. března, neboť právě v tento den si svět připomíná výročí krvavého potlačení povstání Tibeťanů proti čínské okupaci. Letos od něj uplynulo již 62 let. „Kampaň má především symbolický charakter a je vyjádřením solidarity tibetským národem. Tibetská vlajka je jedním z nejvýraznějších symbolů, který Tibeťané používají při svých nenásilných protestech. Za její vyvěšení v Tibetu hrozí až několikaleté tresty vězení,“ uvádí na svém webu spolek Lungta, koordinátor kampaně v České republice.

Záchrana muže v Odrách.
Muže v Odrách zranil padající strom. Ve špatně přístupném terénu pomohl vrtulník

Kampaň vznikla v 90. letech v západní Evropě a Kopřivnice se do ní zapojila poprvé již v roce 1997. Tehdy byla jedním z pouhé dvacítky českých měst, která se ji rozhodla podpořit. Po čtyřleté přestávce byla vlajka vyvěšena až v roce 2002 a od té doby vlaje na místní radnici každoročně. Zapojení do kampaně schvaluje městská rada.

V loňském roce se ke kampani připojilo 844 českých obcí, měst, městských částí nebo krajů. Zapojují se také různé školy další instituce. Stovky vlajek vlají každoročně také v Německu, Francii, Belgii, Itálii a dalších zemích.