Obleva s sebou každoročně přináší zvýšené hladiny potoků i řek, což platí samozřejmě také pro Novojičínsko. Vznikly také obavy, že na sníh bohatý začátek roku se negativně odrazí na blížícím se jaru. Pracovníci Povodí Odry, kteří stav monitorují, jsou však jiného názoru. Letos se podle nich nejedná o výjimečný stav.

Na všech tocích je v současnosti zvýšený průtok. První povodňový stupeň je na Novojičínsku vyhlášen pouze na Odře v Bartošovicích, kde bylo ke čtvrtečnímu poledni naměřeno 382 centimetrů a průtok necelých padesát metrů krychlových za vteřinu. „Má to typický průběh. Zhruba kolem poledne začne ten průtok stoupat, protože se otepluje. Stoupá to tak do pěti hodin odpoledne, pak zase klesá přes celou noc a pak ráno se to zase zvýší. Ten první povodňový stupeň by to určitě nemělo překročit. Špici to už má za sebou,“ informoval Jiří Pagáč z Povodí Odry s tím, že se všechny toky drží zatím v přijatelných úrovních. „U nás nejsou zimní povodně tak výrazné. Takové jsou spíše ty letní a Novojičínsko je zažilo. Tady se jedná o něco úplně jiného. Například na Jičínce bylo v jedenáct hodin sto osmnáct centimetrů vody o průtoku čtyři kubíky za vteřinu. To nejsou žádné povodně. Ty čtyři kubíky jsou něco jako třicetidenní voda,“ dodal Pagáč.

Podle Povodí Odry je tání pozvolné, i když mohou některé toky vypadat hrozivě. „V tuto chvíli máme v celém kraji čtyři stupně povodňové aktivity,“ vypočetl ve čtvrtek dopoledne Pagáč. Zatímco však na vodních tocích v okrese hladina během několika dnů klesá, v Odrách od pondělka stoupá. „Oderské vrchy to mají trochu jinak. V poledne tam hladina dosáhla sto čtyřiceti šesti centimetrů, ale povodňový stupeň je limitován až na dvoustém centimetru. Je tam šedesáticentimetrová rezerva a při tom mírném stoupání to na povodňový stupeň, podle mého, nedosáhne,“ uzavřel Pagáč.

Situaci by však mohl zkomplikovat prudký a vytrvalý déšť, který by příslovečně přilil olej do ohně. Podle meteorologických předpovědí však žádné vytrvalejší deště pro nejbližší dny nehrozí. „Pršet dnes bude, ale spíše kolem poledne až odpoledne. Bude to spíše slabší, občasný déšť. Teploty budou sedm až deset stupňů,“ přiblížil meteorolog Eduard Jarcovják z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Drobný déšť potvrdilo také Povodí Odry. „Jsou to řádově milimetry srážek. Možná se to projeví, ale v minimální míře,“ reagoval Pagáč.

KOMENTÁŘ IVANA PAVELKA: Neprší, jen taje. Ale co když…

Zvedající se hladiny řek, louky zalité vodou a neroztáté hromady sněhu se staly strašákem. Na Novojičínsku se není co divit. Tisíce lidí v tomto regionu nedávno poznaly, co dokáží potok či řeka, když se promění v nekontrolovatelný živel. Meteorologové i vodohospodáři uklidňují, že riziko nehrozí. Večer se má ochladit, a tání tak zpomalí, pršet má jen drobounce, vody z nebes tedy mnoho nepřibude. Takže by se chtělo říci ono klasické: „Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko?“ Jinými slovy – obavy jsou v tuto chvíli zbytečné. Vždyť tolik vody, kolik je v korytech toků nyní, bývalo i jindy. Tolik sněhu, kolik je nyní, rovněž bývávalo. A teplý nástup jara v únoru? Nic mimořádného. Není se čeho bát. Jenže je tady právě to „jenže“. V červnu taky bývávaly vydatné deště, stejně tak koryta vodních toků se na některých místech přelívala. Vždyť to k létu patří. Jenže, on ten déšť byl trošku vydatnější a trval o trochu déle, a to, že by se něco mohlo stát, nikdo ani nenaznačil, natož aby vyslovil nějaké varování. A pak stačila asi hodina a půl. Voda změnila život stovkám rodin, tisícovkám lidí. Není proto divu, že pro mnohé z nich dnes může být jen zaplavená louka pořádným strašákem.