Hlavním tématem dnešního a zítřejšího dne nejen v České republice, ale i v dalších sedmadvaceti evropských zemích jsou volby do 751členného Evropského parlamentu. V tuzemsku budou lidé svými hlasy vybírat jednadvacet svých zástupců, ale než vůbec k urnám vyjdou, musí si zjistit, zda budou volit tam, kde posledně.

„V Novém Jičíně dochází ke změně v rozdělení voličů do volebních okrsků a také ke změnám sídel volebních místností. Podrobné informace se občané dozvědí z vyhlášky starosty města vyvěšené v každém okrsku a také z webových stránek města," připomíná mluvčí radnice Marie Machková a vedoucí příslušného odboru, Zdenka Pechová, dále upřesňuje: „Pro změnu okrsků a sídel jsme se rozhodli po zkušenostech z předešlých voleb. Chceme, aby byly volební místnosti pro občany co nejsnadněji dostupné. Tyto změny již budou trvale platné pro všechny následující volby."

Například v místní části Loučka dřív občané volili buď v klubu důchodců, nebo v budově speciální školy, ale nyní bude volební místnost pro okrsky číslo 19 a 20 ve sportovní hale stolního tenisu.

Aby mohl občan volit, musí se prokázat průkazem totožnosti občankou nebo pasem. Lidé, kteří například nyní občanský průkaz ztratí a cestovní nemají, však nemusí zoufat.

V pátek i v sobotu jsou naplánované mimořádné úřední hodiny, kdy je možné si nový občanský průkaz vyřídit, dnes od rána až do devíti do večera a zítra od 8 do 13 hodin.

Lidé, jež ze zdravotních důvodů nemohou přijít volit do volebních místností, mohou telefonicky požádat okrskovou komisi, aby je navštívila s volební schránkou doma. Ten, kdo bude v době konání voleb mimo místo svého trvalého bydliště, mohl do 8. května požádat o vystavení voličského průkazu, který umožňuje volit kdekoli v republice. „Zájem byl minimální. Vydali jsme 17 voličských průkazů," řekla Renáta Kelnarová z odboru správních činností.

O voličské průkazy, jak už Deník informoval dříve, byl nevalný zájem, oproti prezidentským nebo parlamentním volbám, napříč celým okresem. V České republice se v pořadí čtvrté volby do Evropského parlamentu konají 23. května od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. V některých zemích, jako v Nizozemí a Británii, odstartovaly už ve čtvrtek a poslední volební místnosti se naopak zavřou až v neděli v jedenáct večer, kdy se začnou zveřejňovat první oficiální výsledky.