Ilustrační foto.

Jako koaličního partnera si může vybrat kterýkoli z dalších pěti subjektů, které se do zastupitelstva dostaly a mají v něm tři nebo čtyři křesla. K volbám přišlo podle internetových stránek www.volby.cz 34,64 procenta voličů, což bylo téměř stejně jako při minulých volbách v roce 2010, kdy hlasovalo 34,55 procenta voličů.

Na druhém místě skončilo hnutí ANO s 12,75 procenta hlasů, které bude mít v zastupitelstvu čtyři křesla stejně jako ODS, jež získala 10,31 procenta hlasů. Po třech zastupitelích budou mít KDU-ČSL (9,63 procenta hlasů), Strana zelených (9,18 procenta) a KSČM (9,03 procenta).

Před čtyřmi lety vyhrála volby ODS. Nepodařilo se jí však sestavit koalici, a tak skončila v opozici. Oproti roku 2010 nyní přišla o pět křesel.

Historický úspěch

Lídr ČSSD a současný starosta Jaroslav Dvořák řekl, že jde o historický úspěch sociální demokracie v Novém Jičíně. O koalici chce vyjednávat s předsedy téměř všech ostatních stran, které se do zastupitelstva dostaly.

„V příštím týdnu se s nimi budeme postupně scházet a domlouvat se, co by uvítali. Samozřejmě my jsme zvítězili velmi výrazným rozdílem a myslím si, že ten program by se měl nejvíce blížit tomu sociálnědemokra­tickému," řekl Dvořák. Jednat nechce jen s ODS. „Tam bychom určitě nenašli společnou řeč. Jinak se všemi stranami je ta spolupráce otevřená," řekl Dvořák.

Přehled výsledků ve městech Novojičínska

Výsledky za celý okres Nový Jičín:

Ilustrační foto.