„Na nárůstu nezaměstnanosti se podíleli především absolventi škol," potvrdila srpnový předpoklad Viktorie Plívová, tisková mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Po lehkém srpnovém snížení se míra nezaměstnanosti v okrese drží na 8,5 procentech, což je o jednu desetinu procenta více, než je celorepublikový průměr. Tendence vzrůstu počtu uchazečů o práci je však celokrajská. „Míra nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji vzrostla během měsíce na 11,4 procenta. Meziměsíčně se zvýšila ve všech okresech kraje, nejvíce v okrese Bruntál, Frýdek-Místek, Nový Jičín a Opava," řekla Deníku ředitelka ostravského úřadu práce Yvona Jungová. Na Novojičínsku se na úřad práce nově přihlásilo jedenáct set jedna uchazečů.

Volných míst je méně

Z údajů MPSV vyplývá, že také na Novojičínsku ubylo volných pracovních míst, kterých je o třicet méně než v srpnu. Na jedno volné místo tak připadá čtyřiadvacet uchazečů. Počet volných míst se však snížil v celém Moravskoslezském kraji.

Také nabídka volných pracovních míst se v okrese téměř nemění. Největší poptávka je podle úřadu práce po vyučených krejčích, strážných a pracovnících ostrahy, řidičích nákladních automobilů nebo uklízečích. Už tradičně shánějí zaměstnavatelé do svých provozoven číšníky, kuchaře, tesaře, zedníky, obchodní zástupce či svářeče. Podle úřadu práce je v okrese také nedostatek praktických lékařů.

Vyhlídky na zlepšení této situace však téměř nejsou. „Odhadujeme, že na konci tohoto roku by se počet lidí bez práce v kraji mohl pohybovat mezi 75 až 79 tisíci, což odpovídá míře nezaměstnanosti od 11,3 do dvanácti procent," dodala Yvona Jungová.

SIMONA MIKŠOVÁ