Kdo zavítá v těchto dnech k vodní nádrži Kletné, bude asi překvapen, jak je nádrž hluboká. V současné době je ideální příležitost prohlédnout si, jak vlastně dno nádrže vypadá, ta je totiž kompletně vyčištěná. „Dno je poměrně zásadně odbahněné. Podle projektu se mělo odstranit asi tisíc nákladních tater usazeného kalu," sdělil starosta Suchdolu nad Odrou Richard Ehler.

Starosta Ehler upozornil, že to, co se děje na vodní nádrži Kletné, je plně v režii jejího správce, Povodí Odry. „My jen lidi informujeme, co se tam děje, protože hodně lidí to pochopitelně zajímá. Voda tam pořádně není už dva roky," poznamenal Richard Ehler a dodal, že z informací, které úřad městyse Suchdol nad Odrou má, je smyslem dalších prací, po vyčištění nádrže, přetěsnění hráze a úpravy průtokových objektů. „Aby ta voda šla přes bezpečnostní přepad mimo Suchdol, a ne do Suchdolu. Jde o to, aby hráz odpovídala současným požadavkům," pokračoval suchdolský starosta.

Hlavně jde o hráz

Obchodní ředitel Povodí Odry Čestmír Vlček, jenž se vyjadřuje pro média, byl v pondělí pracovně zaneprázdněn, na stránkách Povodí Odry je ale k dispozici Oznámení o zadání zakázky s názvem VN Kletné rekonstrukce. Stručný popis zakázky prakticky koresponduje s tím, co v kostce shrnul Richard Ehler. Práce se týkají opravy tělesa hráze i její koruny, opravy objektu spodní výpusti, rekonstrukce bezpečnostního přelivu a oprav a úprav dalších součástí nádrže. Celková hodnota zakázky je kolem 13,5 milionu korun.

Kletné je známé hlavně jako rekreační oblast, kde je mnoho chat. Kvůli rekonstrukci bude hráz neprůjezdná a uživatelé chat za hrází budou muset nádrž objet a použít svážní cestu k objektům lesoškolky. Odměny za tyto potíže by se mohli dočkat už v příštím roce. Kletenská nádrž totiž kdysi bývala vyhledávaným místem nejen chatařů, ale i dalších milovníků koupání v přírodě. Často jsme se tam koupávali. Bývalo to obležené, často nebylo ani kam dát ručník a auta stávala až k myslivecké chatě," vzpomínal Richard Ehler.

Jenže pak se v nádrži začaly objevovat sinice a hygienická stanice koupání v tamní vodě nedoporučovala. „Kletné bývalo vyhlašované vždy jako první, kde se sinice objevily. To znamenalo i velký úbytek návštěvníků," dodal starosta Suchdolu nad Odrou. Nejen on ale věří, že díky vyčištění dna a úpravám bude v nádrži mnohem čistší voda než v posledních letech a návštěvníci se tam začnou vracet. „Letos to určitě nebude, ty práce mají trvat do konce října, ale příští rok už by to tady mohlo být dobré. „To, co se tady děje, určitě podporujeme. Chceme, aby tam byla čistá voda, když už je tam rekreační oblast. Doufáme, že to zase přitáhne lidi, i když je dnes jiná doba a každý druhý má na zahradě bazén. Ale v kulatém bazénu si člověk moc nezaplave," uzavřel Richard Ehler.