Zastupitelstvo Moravskoslezského kraje totiž rozhodlo o vydání Aktualizace č. 2b Zásad územního rozvoje Moravskoslezského kraje (ZÚR MSK), ve které je jedním z bodů vymezení koridoru DZ25I/57 Kunín – Šenov u Nového Jičína čl. 37c pro záměr přeložky silnice I/57 v trase oddáleného východního obchvatu sídel Kunín a Šenov u Nového Jičína nahrazující původní koridor územní rezervy D502. Aktualizace nabyla účinnosti 11. října 2022.

Slavnostní otevření terminálu kombinované dopravy, 18. října 2022, Mošnov.
VIDEO: Terminál v Mošnově propojí Moravskoslezský kraj s Evropou

„Žádali jsme o to už hodně dlouho a teď se podařil poslední krok. O kunínském obchvatu už se hovoří i v prezentaci Ředitelství silnic a dálnic, která popisuje dostavbu dálnice D48 v úseku Nový Jičín - Rybí. Takže se teď musí najít peníze na podrobnou projektovou dokumentaci a pak už se budou hledat peníze pro ten obchvat,“ řekla Oldřiška Navrátilová.

Členka petičního výboru, která byla iniciátorkou myšlenky společně s bývalým starostou Františkem Kojetínským, si uvědomuje, že k tomu, aby přes Kunín přestaly jezdit tisíce aut včetně nákladních, je ještě dlouhá cesta. „Nás ale těší, že se nám podařilo dosáhnout změny v těch zásadách územního rozvoje zhruba za tři, čtyři roky. Někdy to trvá i téměř deset let," řekla Navrátilová a dodala, že kvůli obchvatu osobně jezdila i na ministerstvo dopravy a ministerstvo životního prostředí.

Manželé Jaroslaw a Karolina K. z Polska (na snímku z jednání u Krajského soudu v Ostravě), dostali v rámci odvolacího řízení shodně osm let žaláře.
Obchody s nápojem šamanů na Novojičínsku, manželé jdou na osm let do vězení

„Mám dopisy od ředitelů policie, hasičů i záchranky, kteří mi napsali, že obchvat je jedna z nejdůležitějších věcí, která by se měla udělat, protože, když v Kuníně bude voda, tak lidé na dolním konci Kunína nebo okolo Fulneku mohou umírat, kvůli pozdním příjezdům,“ pokračovala Oldřiška Navrátilová s tím, že o kunínském obchvatu se hovoří už téměř dvacet let.

Petice Za Kunín bezpečnější požadující obchvat Kunína, vznikla na začátku července 2017. Podepsalo ji 733 dospělých obyvatel Kunína, který má celkově i s dětmi přes 1800 obyvatel. Petici posléze podpořila také obec Kunín. Mimoúrovňová křižovatka se sjezdem na Opavu a tedy i na pozdější obchvat Kunína má být ve směru od Nového Jičína před dvěma současnými čerpacími stanicemi. Ty kvůli rozšíření dálnice a úpravám budou muset být zdemolovány.