Pětašedesáté výročí svého založení si oderská střední škola připomněla na začátku února, na kdy připadá datum jejího vzniku. U příležitosti tohoto půlkulatého jubilea připravila pro své žáky kulturní zpestření v podobě návštěvy kina promítajícího snímek Kráska a zvíře. A protože je symbolem oderské školy žlutá barva, měli studenti za úkol přijít v den oslav v oblečení, popřípadě s doplňky právě v této barvě.

Historie dnešní Střední školy Odry se datuje k 1. únoru roku 1953. Tehdy v Odrách vznikla učňovská škola místního hospodářství, na které se vyučovaly obory, jako například zedník, tesař, kamnář, obkladač, kominík, zámečník nebo dlaždič. Kromě toho se měli zájemci možnost vyučit také elektroinstalatérem, malířem pokojů, natěračem či lakýrníkem, holičem nebo kadeřníkem. „Obory byly často a rychle měněny, svá studentská léta v našem městě strávilo množství gumařů a plastikářů, silničářů, tkalců, nástrojářů a provozních elektromontérů a krejčových,“ nastínila historii školy její mluvčí Jana Kellnerová a dodala, že zlomovým rokem pro vývoj oderského středního školství byl rok 1993. Právě v té době totiž došlo k přestěhování školy do objektů v Sokolovské ulici.

„Škola tehdy připravovala studenty na povolání krejčí, kadeřník a zedník. Ten byl ale v roce 1997 přesunut na SOU do Šenova. My jsme ho ještě v tomtéž roce nahradili obory kosmetička a podnikání,“ doplnila mluvčí oderské školy. V následujících letech otevřela škola odloučená pracoviště pro praxi studentů v Odrách, Kopřivnici, Novém Jičíně a také ve Frenštátě pod Radhoštěm.

„Zásadní změnou ve vzdělávání bylo získání třetí budovy v Odrách na Slunečné ulici, která slouží k teoretické výuce maturitních oborů kosmetička a podnikání,“ poznamenala Jana Kellnerová s tím, že od roku 2004 škola všechny své budovy postupně modernizuje.

Neméně důležitým rokem byl rok 2015, kdy se škola sloučila se Střední školou Vítkov-Podhradí. Díky tomu v současné době nabízí řadu atraktivních oborů pro dívky i chlapce, jakými jsou například kadeřník, kuchař-číšník, prodavač, masér, kosmetička, automechanik či nástavbové podnikání. Kromě toho se škola účastní také řady projektů, nabízí svým studentům vzdělávací stáže v zahraničí a každoročně pořádá oblíbenou soutěž mladých kadeřníků a kosmetiček s názvem Ateliér fantazie.