Je často s podivem, co všechno se dostane do hledáčku zlodějů. Někteří z nich se nyní v okrese zaměřují na vysílače a přenašeče mobilních a telekomunikačních operátorů, konkrétně pak na jejich součástky.

Stožáry většinou stojí na osamělých místech, což značně ztěžuje práci policistům. Ti přiznávají, že dosavadní vyšetřování zatím příliš informací k dopadení pachatele či pachatelů nepřineslo.

„V současné době se jedná o několik míst v okrese Nový Jičín. Ke krádežím došlo v období od konce loňského roku až do konce měsíce srpna roku letošního," potvrdil Petr Gřes, okresní policejní mluvčí.

ZNAČNÉ ŠKODY

Jednotlivé společnosti vyčíslují škody na několik desítek tisíc korun, ať už na samotných ukradených součástkách, tak na poškozeném zařízení. „Jednotlivé skutky krádeží prověřují novojičínští policisté služby kriminální policie, zatím však bez jakýchkoli poznatků," přiznává mluvčí Policie ČR.

ELEKTROSOUČÁSTKY

Řetězec případů z poslední doby naznačuje, že nenechavce zajímají konkrétní elektrosoučástky. V Životicích u Nového Jičína odcizil neznámý pachatel z bezpečnostního majáku osvětlujícího výškové objekty při přeletu letadel panelovou zásuvku a 35 kusů nerezových svorek. Škoda činí 18 tisíc korun.

V Hladkých Životicích si pro změnu zloděj přišel pro bleskojistky, tlumivky a přívodní kabely. Škoda dělá 14 tisíc korun.

Zájmu lapků neunikl ani kopec „Šibeňák" v Příboře, kde ukradli z vysílače uzemňovací vodiče a způsobili škodu za více než 2 tisíce korun.

OPAKOVANÉ KRÁDEŽE

Výjimkou nejsou ani opakované návraty pachatelů na dřívější místo činu. „V Bravanticích zmizely opakovaně v červenci a poté v srpnu z technologické skříně internetu záložní baterie Alcoma s napájecími kabely za téměř 20 tisíc," informuje dále Petr Gřes a připomíná další případy. „V Jistebníku, po poškození oplocení a z rozvaděče zásuvky, odcizil zloděj třífázový jistič generátoru, proudový chránič a jistič halogenu v hodnotě 2 a půl tisíce korun. V Katastru obce Vrchy poškodil někdo plastovou skříň, ze které odcizil 6 kusů bleskojistek, elektrozásuvky na 380V a přepěťové ochrany za téměř 5 tisíc korun," dodal.

Kriminalisté uvítají jakékoli informace k popsaným případům, ať už se jedná o typ a barvu vozidla, popis osob pohybujících se v inkriminovaných lokalitách, nebo třeba obrazové záznamy zachycující řádění pachatelů. Přijme je, telefonicky nebo osobně, každé obvodní oddělení Policie ČR v okrese Nový Jičín.