DOMY S HISTORIÍ

Během následujícího roku se podařilo z milodarů farníků pořídit vnitřní výzdobu a mobiliář. Slavnostní vysvěcení bylo naplánováno na svátek patronky svaté Máří Magdalény, bohužel pro nepřízeň počasí měly práce skluz, a tak bylo svěcení odloženo na 16. srpna. „Stromky na cestu sázeny, slavobrána s nápisem Dnes stalo se spasení domu tomuto postavena. Rány z hmoždířů a hudba za hlaholu všech zvonů oznamovaly v předvečer obci i okolí nastávající slavnost," lze se dočíst na internetových stránkách Pustějova.

Pod správou tamních farářů se kostel dočkal mnoha oprav, včetně namontování nových ciferníků věžních hodin, nové výmalby a opravy varhan v roce 1930. Pozornost si zaslouží farář a děkan Mikuláš Šindelář, který byl, stejně jako mnoho dalších kněží, vězněn v koncentračním táboře Dachau. „Po tuto dobu spravoval farnost farář Alois Heske z Bílova. Přestože byl Němec, ovládal češtinu a kázal výhradně česky. Za jeho působení byly splaceny veškeré dluhy, které vázly na farnosti od opravy kostela z roku 1930," informují autoři na webových stránkách dále.

Druhá světová válka kostel hluboce poznamenala. Dělostřelecké zásahy nadělaly do zdí kostela díry, střecha byla poničená a píšťaly varhan prostřílené. Další desetiletí se místní obyvatelé snažili kostel navrátit do původní podoby a modernizovat jej.

Poslední zajímavostí, na kterou v tomto ohlédnutí vzpomeneme, je historie kostelních zvonů. Původní starý kostel byl vybaven pěti zvony: umíráčkem, zvonem svaté Máří Magdalény, zvonem Scta Maria, ora pro nobis (Svatá Marie, oroduj za nás pozn. aut.) a dvěma zvony o různé hmotnosti. Podle informací zveřejněných na internetu někdy v polovině 19. století praskl zvon Scta Maria, ora pro nobis a byl znovu přelit. Právě tento zvon a další dva nepojmenované museli za první světové války obyvatelé odevzdat a i když za ně dostali odškodnění, ztrátu kovových hlasů kostela jim nikdo nahradit nedokázal.

V roce 1929 se zdálo, že se situace obrátí k lepšímu. V Brně byl toho roku odlit nový zvon pojmenovaný po svatém Václavu a slavnostně zavěšen do kostelní věže. Dlouhý život však neměl, válka si opět vyžádala nenahraditelného kovu. Zvon svaté Máří Magdalény byl obci odebrán roku 1942. Svatého Václava o tři roky později rozbil dělostřelecký granát.

Po válce bylo rozhodnuto, že se zvon svatého Václava odlije znovu, a to v místě svého „zrození", ve zvonařské dílně v Brně. Jeho hlas, společně s umíráčkem, mohou Pustějovští slýchávat dodnes.