STAV PO ROCE

K přestavbě tržnice, která se nachází na křižovatce ulic Resslova a Úzká, přistoupilo město Nový Jičín v roce 2009. Důvodem rekonstrukce prodejního místa byl jeho nevyhovující a normy nesplňující stav. „Na konci června roku 2009 proto nejprve zmizela stará příhradová armádní konstrukce z konce sedmdesátých let,“ zavzpomínal novojičínský tiskový mluvčí Josef Gabzdyl. Poté trhovce vystřídali stavební dělníci. Během čtyř měsíců pak na místě vyrostla nová konstrukce a plachta. Prodejní plocha se dočkala také nového dláždění, sociálních zařízení, osvětlení.

Přestože obyvatelé města opravu staré tržnice přivítali, její nový vzhled vzbudil rozpaky. Radnice totiž přestavbu svěřila architektonickému studiu P. P. Architects, v čele s Pavlem Pekárem a Bořkem Knytlem, které se rozhodlo z objektu vytvořit originální plac, inspirovaný architekturou středomoří. Tržnice tak dostala netradiční asymetrickou konstrukci s plachtou a osvětlenými sloupy.

Nová podoba ale novojičínskou veřejnost rozdělila na dva tábory. K těm, jimž se vzhled zamlouvá, patří novojičínský starosta Ivan Týle. „Bývalé zastřešení připomínalo spíše prostory vojenského opravárenského závodu v Šenově. Jsem velice rád, že se našla odvaha a erudice zejména projektantů, kteří připravili tento moderní návrh,“ uvedl při loňském slavnostním otevření. Naopak nespokojení byli památkáři. Na jejich stranu se přiklonili i někteří občané. „Mně osobně se to nelíbí a upřímně, těch šestnáct milionů, které město rekonstrukce stála, v tom prostě nevidím,“ řekl jeden z novojičínských občanů.

Přes dlouhé diskuze se venkovnímu prodeji ve městě daří a první rok po rekonstrukci s sebou žádné zásadní komplikace nepřinesl. To potvrdil Oskar Šíma, ředitel Technických služeb. „Kromě drobných, dílčích problémů, které řešíme, se nic zásadního neobjevilo,“ uvedl Šíma. Nato prozradil, že město chystá drobné změny, jež fungování tržnice zdokonalí. „Chceme udělat úpravy, které přispějí k tomu, aby byl prostor tržnice víc krytý,“ uvedl Šíma a dodal: „První řada, směrem od družstevníka, se posune dozadu na druhou stranu, aby prodávající byli chráněni před deštěm, tak před sluncem. Chceme prostě zlepšit podmínky pro trhovce.“