Sedmnáct pokojů plus jedno apartmá, celkově 39 lůžek, k tomu pět možných přistýlek. Kromě toho na patře i banketní místnost s barovým pultem, do níž vejde čtyřicet lidí. Nechyběl taneční parket, salonek pro dvanáct hostů a přízemní restaurace pro sedmdesát hostů. Zhruba v této podobě lze ještě pořád vidět hotel Jelen na některých internetových stránkách. Jenže to už je minulost, která se v dohledné době sotva vrátí. Místo známého hotelu vznikla přímo v centru města, na náměstí, prodejna levného textilu vietnamských provozovatelů a ubytovna v patře.

V centru není kam jít

„Tady ve městě už není, kde se pomalu najíst," komentoval již dříve situaci zastupitel Josef Pavlíček. Mínil tím nejen dění kolem hotelu Jelen, ale i skutečnost, že vietnamský provozovatel se usídlil také v kdysi populární restauraci Zlatý kříž. (Ta je nyní mimo provoz pozn. red.)

O současném stavu se živě diskutovalo také na posledním zasedání fulneckých zastupitelů. „Ve zpravodaji jsme četli článek, že hotel Jelen je zavřený, a že jste nic pro to nemohli dělat, protože to je soukromý majetek. Chci se zeptat, zda jste jednali s majitelem Vaňkem. Třeba za kolik to chtěl prodávat," nechal se slyšet zastupitel Jaroslav Štekbauer, jenž upozornil na to, že náměstí je v památkové zóně a Fulnek si předsevzal, že bude hlavně propagovat Komenského.

„Přitom tady teď máme ubytovnu. No to je hrůza a děs. Odpradávna tady byl na náměstí hotel a my ho zrušíme. Je to neštěstí. Přijedou lidi, chtějí někam zajít a mají tam hadry," pokračoval zastupitel Štekbauer.

Zastupitel Petr Moc všechny přítomné upozornil, že objekt je soukromým majetkem a město tak do jeho využití příliš mluvit nemůže. „Intuitivně přitom také cítím, že by se s tím něco mělo dělat," poznamenal Petr Moc.

Starostka Fulneku Jana Mocová sdělila, že majitel Jan Vaněk městu nabízel objekt za dvanáct milionů, což si Fulnek nemohl dovolit. „Město má objekt městského kulturního centra, který musí uživit, pak také Knurrův dům, u nějž ještě nemáme využití, a nemyslím si, že by město mělo kupovat hotely," vysvětlila postoj vedení Fulneku Jana Mocová. „V momentě, kdy jsme se dozvěděli, že pan Vaněk to chce dole pronajmout na prodejnu textilu a nahoře na ubytovnu, tak jsem jej kontaktovala a připomněla mu, že město bylo kdysi hodně nápomocno, aby ten objekt získal. Udělalo všechno, aby se vystěhovaly byty. On odpověděl: Co mám dělat, když nikdo neměl zájem si to koupit. Nikdo si to nechce pronajmout na hotel a přes zimu to musím pronajmout," citovala majitele starostka.

„To, co je v Hotelu Jelen, je hrůza a děs. Památkáři nám v tomto nepomohu, objekt je určen k podnikání a ubytování. Kdyby tam aspoň pověsili záclony a nechali jen jedno okno jako výkladní skříň…," naznačil radní města Josef Pavlíček, jenž ale vzápětí dodal, že město současnému stavu nemá jak zabránit. „Historické náměstí v jádru města a máme tady takové peklo," konstatoval Josef Pavlíček, jemuž dali za pravdu i další zastupitelé. Petr Moc se snažil najít řešení například v tom, že by město prostory pronajalo a vytvořilo v horní části objektu muzeum a v přízemí cukrárnu. Podle informací, které dále zazněly, by si to ale Fulnek sotva mohl dovolit. Majitel chce údajně za nájem prostor sedmdesát tisíc korun měsíčně.

K podobnému problému se možná schyluje v centru Nového Jičína. V bývalé učňovské jídelně hotelu Praha, který nyní vlastní město, možná také bude prodejna textilu. Tuto část objektu získala do nájmu podnikatelka, která již v Novém Jičíně obchoduje s oděvy.