Stovky lidí se sešly v podvečer v pondělí 17. listopadu před Základní školou dr. Milady Horákové v Kopřivnici. Přišly tam uctít dvě významná listopadová výročí. Nejprve položili starosta města Josef Jalůvka a zástupce Konfederace politických vězňů květiny k pamětní desce obětem komunismu a k pamětní desce připomínající Miladu Horákovou.

„Neměli bychom vynechat vzpomínku na 17. listopad roku 1939," řekl na úvod zástupce Konfederace politických vězňů. Tehdy, 28. října, si chtěli občané protektorátu poklidně připomenout 21. výročí vzniku Československa, jenže demonstrace byla násilně potlačena. Při nepokojích byl zraněn student medicíny Jan Opletal, jenž svým zraněním později podlehl.

Mezinárodní den studentstva

„Jeho pohřeb na Albertově se změnil na demonstraci studentů proti okupantům a došlo také k četným potyčkám. Ještě 16. listopadu večer zahájili nacisté útok na studentské koleje, mlátili studenty, zavírali je do vězení a přepravovali do koncentračních táborů. Všechny české vysoké školy byly zavřeny," připomněl zástupce s tím, že tehdy se 17. listopad změnil v pojem, symbol i výzvu k bojové solidaritě proti zlu a už za války byl prohlášen Mezinárodním dnem studentstva.

Také v roce 1989 předcházela 17. listopadu celá řada akcí. „Vše začalo pietním aktem studentů pražských vysokých škol k uctění památky Jana Opletala. Studenti se pak vydali na pochod k Národnímu divadlu a k Národní třídě. Jenže u obchodního domu Máj byl průvod zastaven policisty, kteří uzavřeli i všechny boční ulice. Brutální zásah státní moci vzbudil masové pobouření a vlnu odporu proti totalitní vládě. V příštích dnech vypukly masové demonstrace. Skončila více než čtyřicetiletá vláda totality a zrodila se nová doba, doba svobody a demokracie," shrnul tyto události pamětník s tím, že za demokracii a svobodu je třeba bojovat neustále.

Poselství dalším generacím

Kopřivnický starosta Josef Jalůvka ve svém projevu vyslovil přání, aby lidé přenášeli historickou zkušenost dětem a mladým generacím. „Ví dnešní mladá generace, co byla jména Husák a Jakeš a co znamená 17. listopad? Umíme si vzpomenout na to nadšení před 25 lety?" ptal starosta s tím, že pokud by se ono nadšení podařilo aspoň částečně přenést do dnešní doby, tak věří, že lidé najdou novou energii a nový elán k tomu, aby se žilo lépe.

Poté zazněla státní hymna a několikasethlavý průvod se svíčkami a lampiony se vydal ulicemi města k Základní škole Emila Zátopka, která byla v tento den, po několikaměsíční rekonstrukci, slavnostně otevřena. „Je symbolické a příznačné, že dnes, na výročí čtvrtstoletí sametové revoluce, stojíme před poslední opravenou školou, abychom ji mohli slavnostně otevřít, a tím zakončit jednu etapu v životě města," uvedl Josef Jalůvka.

Opravy poslední školy ve městě, jež přišly na zhruba 21 milionů korun, začaly 1. července a skončily 15. listopadu. Ředitel školy Jan Mužík pak pochválil z počátku nepopulární rozhodnutí o odložení původně plánovaných oprav. „Bylo to správné rozhodnutí. Věřili jsme, že vyjde dotace na kompletní opravu školy," dodal ředitel.

Slavnostnímu přestřižení pásky předcházel společný zpěv písničky Náměšť. Školní sbor doprovodil na kytaru ředitel školy i Josef Jalůvka. Pak už se všichni přesunuli do haly, kde byl připraven slavnostní koncert, nechyběl ani tradiční punč a drobné občerstvení.