Město Odry aktualizovalo dvě své obecně závazné vyhlášky, tou první je Obecně závazná vyhláška o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů.

Sazba poplatku je sice navržena ve stejné výši jako v minulém roce, tedy 492 korun na poplatníka a kalendářní rok, avšak nově budou poplatky za odpad platit i lidé s trvalým pobytem na ohlašovně městského úřadu.

„V návrhu nové vyhlášky jsou zakomponovány změny dle zákona. V nové vyhlášce je na návrh rady města odstraněno osvobození poplatníků s trvalým pobytem na ohlašovně. Dříve byli osvobozeni, teď budou nově platit," okomentovala důvody Martina Paprskářová, vedoucí finančního odboru, s tím, že pro město to však bude znamenat nárůst agendy, nákladů s tím souvisejících a vzroste také počet pohledávek.

Poplatek za psy

Druhou novou vyhláškou v Odrách je Obecně závazná vyhláška o místním poplatku ze psů, jež nahradila vyhlášku z roku 2010. Rada města nově navrhla zvýšení poplatku u fyzických osob s trvalým pobytem v bytech bytových domů na území celého města, včetně místních částí, nebo právnických osob se sídlem na území města Oder, včetně místních částí. „Je to z důvodů stížností občanů města a následných kontrolních šetření, kterých není málo," informovala Martina Paprskářová. Platit za psy začnou rovněž lidé s trvalým pobytem na ohlašovně.

Majitelé zaplatí o 400 korun více

Ještě vloni platili lidé v Odrách za psa v bytě 600 korun. Nyní se poplatek zvýší na 1000 korun za prvního psa, za druhého a každého dalšího majitel zaplatí 1500 korun. Tisícikorunový poplatek za psa v bytě platí například také ve Fulneku, Kopřivnici, Příboře, Vítkově, Novém Jičíně, Hranicích či ve Studénce. V Rychvaldu a v Bílovci majitelé psů v bytě zaplatí 700 korun.

„Jsem si vědom toho, že to nebude příliš populární, nicméně někteří lidé nejsou soudní," uvedl starosta města Libor Helis. Na mysli měl například větší koncentraci velkých psů na sídlištích, což mnohé sousedy obtěžuje. Navíc ne vždy páníčci po svých čtyřnohých miláčcích uklízejí exkrementy.

Ročně město na poplatcích za psy vybere 250 tisíc korun. Za psa v rodinném domě ve městě lidé zaplatí 300 korun (450 Kč za další psy). Stejně budou platit také lidé s trvalým pobytem na ohlašovně. Obyvatelé místních částí zaplatí 200, respektive 300 korun.

Odry nejsou prvním městem, kde lidé s pobytem na ohlašovně platí místní poplatky. V Novém Jičíně to takto funguje již delší dobu.

To ve Štramberku jsou osvobozeni občané přihlášeni k pobytu na ohlašovně, kteří ale pobírají dávky v hmotné nouzi, a to po dobu nejméně tří po sobě jdoucích měsíců v kalendářním roce.