Velké emoce, nadšení i kritiku budí mezi obyvateli Bílovce záměr vybudování velkolepého zábavního centra pro rodiny s dětmi v areálu za hřištěm a hřbitovem v Ostravské ulici na okraji města. Přestože projekt narazil u zastupitelů již loni v říjnu, když jej těsným rozdílem jediného hlasu nepodpořili, nyní budou o výstavbě indoor parku rozhodovat znovu.

Důvod? Řada místních obyvatel si totiž myslí, že stavba parku bude pro město i zdejší ekonomiku přínosem a také lepší variantou než výstavba průmyslové továrny, která je další z možností využití této lokality.

Zásah hasičů u požáru v Bordovicích komplikoval sníh a mráz.
Zásah u požáru v Bordovicích komplikoval sníh a mráz. Škody jdou do milionů

Podobného názoru je i starosta Bílovce Pavel Mrva. „Argumentů na stavbu zábavního parku je mnoho. Zatraktivnění Bílovce a s tím související rozvoj cestovního ruchu i podnikání ve městě, nové pracovní příležitosti,“ nastínil bílovecký starosta. Vzápětí ale dodal, že projekt má i své odpůrce, kteří se obávají především nadměrného hluku či zvýšené dopravy ve městě.

Zábavní centrum v kryté hale by v případě schválení dohody s investorskou firmou mělo „vyrůst“ v průmyslové zóně na okraji města ve směru na Ostravu. Tu město už před více než deseti lety vyčlenilo právě pro rozvoj podnikatelské činnosti.

A právě zábavní průmysl vidí starosta Bílovce jako nejvhodnější formu podnikání, která má narozdíl od výrobního průmyslu minimální dopad na životní prostředí a také na život lidí.

Masopust v Novém Jičíně. Ilustrační foto.
Jaká je nejlepší kobliha? To odhalí novojičínský masopust

„Navíc nabízí řadu synergických efektů vedoucích k dalšímu rozvoji města. Zejména v oblasti služeb, které v Bílovci chybí pohostinství, hoteliérství, výroba regionálních produktů a podobně,“ uvedl Pavel Mrva a dále doplnil: „Současně by mohlo dojít k naplnění dlouholetého cíle, kterým je vybudování bazénu či plovárny, jejichž ekonomika je přímo závislá na dostatečném množství klientů. I to by zamýšlený rodinný indoor park pomohl zajistit.“

Záměr vybudování zábavního parku s nejrůznějšími vodními, výškovými i adrenalinovými atrakcemi pro rodiny s dětmi od 2 do 15 let vítá také podnikatel a majitel firmy Hoby nářadí v Bílovci Libor Klapetek, který je zároveň i iniciátorem znovuotevření této otázky ve městě. Podle něj je to neopakovatelná příležitost, jak do města přilákat řadu turistů a také oživit zdejší dění tak, aby se stal Bílovec přitažlivým i pro mladé lidi a děti.

„Mohli bychom se stát městem zajímavým pro návštěvníky, kteří zde chtějí přijet za zábavou. Navíc by šlo především o rodiny s dětmi, které neznamenají jakékoliv ohrožení bezpečnosti. A bílovečtí podnikatelé by jim mohli poskytnout to správné zázemí,“ poznamenal Libor Klapetek s tím, že v dané lokalitě na okraji města má v plánu postavit halu i s kamenným obchodem.

Ilustrační foto.
Chřipka omezila návštěvy i v nemocnicích na Novojičínsku

„Logicky jsem se tedy zajímal o to, s kým bude můj objekt sousedit. Jako pro majitele firmy obchodující s nářadím by pro mne byla zajímavá i fabrika s těžkým průmyslem, o jejíž stavbě se také hovoří. Ale pak jsem se na celou otázku podíval jako otec dvou malých dětí a jednoznačně vyhrál zábavní park,“ doplnil rodák z Bílovce.

Mezi příznivce rodinného indoor parku patří také Libuše Johnová z Bílovce, pro kterou je tato možnost daleko přívětivější nežli výstavba průmyslových hal s hlučnou výrobou a negativním dopadem na okolní životní prostředí. Navíc podle ní v Bílovci a jeho okolí chybí jakákoliv adrenalinová zábava a stejně tak by ve městě přivítala i bazén, o kterém se už dlouhé roky pouze mluví. „Myslím, že by to většina lidí přivítala. A bylo by dobře postaráno také o program pro děti v nepříznivém počasí, určitě by to pomohlo i školkám a školám,“ dodala.

Záměrem pražského investora je vybudovat v České republice celkem tři tyto zábavní parky s předpokládanou roční návštěvností okolo 300 až 350 tisíc návštěvníků. O schválení jeho výstavby v Bílovci budou zastupitelé rozhodovat ve čtvrtek 15. února.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava. Ilustrační foto.
Letiště Leoše Janáčka Ostrava stagnuje aneb Temno nad Mošnovem