Nová školka je v Novém Jičíně v provozu teprve týden. Zatím funguje jedno oddělení, které navštěvuje 25 dětí. „Jsou maličké a většina z nich ještě do mateřské školy vůbec nechodila. Teprve si zvykají," prozradil na úvod Ladislav Pospěch, ředitel ZŠ a MŠ Jubilejní, pod kterou škola a nově i školka spadá. Proto před hosty s písničkami vystoupily děti z nedaleké Mateřské školy Trojlístek.

Poté se ujal slova starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák, který připomněl celou anabázi vzniku nové školky. „Když jsme se poprvé dozvěděli, že na Mateřské škole Trojlístek je velký problém, říkali jsme si, co budeme dělat. Začali jsme přemýšlet, jak to vyřešit.

Nakonec jsme do toho zapojili pana ředitele Pospěcha, protože jsme věděli, že tady jsou vhodné prostory. Ale také jsme věděli, že to nebude snadné," podotkl Jaroslav Dvořák.

Nakonec vznikla v areálu ZŠ Dlouhá čtyři nová oddělení pro stovku dětí. První z nich má za sebou týden provozu, další budou následovat. Nejprve se do školky načas přestěhují děti z MŠ Jiráskova, která se v březnu začne celkově rekonstruovat. Děti by tam měly zůstat do léta a od září se budou ve školce zabydlovat děti z MŠ Trojlístek v Trlicově ulici.

Stav jejich budovy je totiž už technicky nevyhovující, proto bude po přestěhování tato školka uzavřena.

Rekonstrukce školky stála téměř šest milionů korun, dalších 750 tisíc korun spolklo zřízení výdejny stravy, zakoupení hraček a nábytku do jednoho oddělení. „Další vybavení bude přestěhováno z Trojlístku, pokud něco bude opotřebované, nahradí se novým," řekl Ladislav Pospěch a po chvíli pokračoval: „Stálo to mnoho úsilí, práce bylo hodně, ale zaměstnanci se všeho zhostili a vše dobře dopadlo."

Školní areál na Dlouhé ulici však brzy dozná dalších změn. „Tato škola se dlouho cítila jako Popelka. Občané mi to několikrát říkali. Ale už to tak nebude. Letos se škola začne opravovat. Z operačního programu Životní prostředí se nám podařilo získat dotaci na zateplení školy, výměnu oken a rekonstrukci střechy. Náklady přesáhnou třináct milionů korun a část bude uhrazena z dotace," prozradil jednu dobrou zprávu starosta města.

Po ukončení těchto prací přijde na řadu revitalizace veřejných prostranství. Budou se měnit chodníky, veřejné osvětlení, mobiliář i zeleň. Podle projektu vyjde revitalizace prostranství přibližně na 12 milionů korun.

Další dobrou zprávou, především pro rodiče malých dětí, je, že letos přibude v novojičínských mateřských školách asi čtyřicet nových míst. „Těmito novými místy budeme mít pokrytou potřebu rodičů. Dále už navyšovat nebudeme, do budoucna nechceme, aby nám školky zely prázdnotou," řekl na závěr starosta města.