V Záchranné stanici v Bartošovicích se dveře netrhnou. Ačkoliv do konce roku ještě nějaký ten den zbývá, její pracovníci oproti letům předešlým už nyní hlásí nárůst přijatých zraněných či nějak handicapovaných zvířat. Zatím se číslo pohybuje kolem dvou set.

Na letošní nevysvětlitelný nápor zvířecích pacientů jsou v tuto chvíli v Bartošovicích schopni reagovat. Během několika měsíců prošla stanice rekonstrukcí, která měla zajistit optimální podmínky pro léčbu a rehabilitaci přijatých tvorů. Nevyhovující léčebné ubikace byly nahrazeny speciálními plastovými chovatelskými boxy určenými pro zvířata v intenzivní léčbě, renovace a úpravy se dočkaly také tři stávající voliéry.

Nové voliéry i zimoviště

Přestože se stanici podařilo na opravy získat příspěvky od dvou nadací, velkou část prací zajistili sami pracovníci. Na vylepšení podmínek pracovali od dubna do listopadu letošního roku a vedoucí stanice Petr Orel je s výsledkem prací spokojený. „Na rekonstrukci jsme měli minimální finanční prostředky: Přestože jsme dostali příspěvek od dvou nadací, takových padesát procent práce jsme museli odvést sami. Výsledkem jsou nové voliéry i prostory pro rehabilitaci," uvedl Petr Orel.

Podle jeho slov se teď díky tomu on i jeho spolupracovníci mohou lépe vyrovnat se situací, kdy zraněných zvířat stále přibývá. „Potřebovali jsme zrenovovat například voliéru pro velké ptáky. Dostala jiné parametry, je vyšší, a tím pádem vhodná pro rehabilitaci a rozlétání velkých ptáků, jako jsou čápi nebo orli. Dále jsme museli upravit zimoviště pro labutě, které je vlastně zimovištěm pro všechny vodní ptáky. Míváme v ošetřování i dvě desítky labutí a je nutné jim zajistit vodní plochu, která nezamrzá," vyjmenoval nejdůležitější změny ve stanici Petr Orel.

Pracovníci stanice vnímali opravy jako velmi důležité a potřebné. Podobného názoru je také většina návštěvníků, kteří do Bartošovic zavítají. Stanice se jim líbí, přesto cítí, že více finančních prostředků by tamním pacientům zajistilo lepší zázemí. „Když jsem ve stanici byla, zvířata měla dost jídla, plné misky, ale samozřejmě na každé zvíře v kleci je tak trochu smutný pohled. A co si myslím o podmínkách? Věřím, že jsou ty nejlepší, jaké jim dovoluje současná finanční situace," okomentovala stav stanice jedna z tamních návštěvnic.

Zrenovováním části bartošovického zařízení změny neskončily. Již v příštím roce by se mělo začít pracovat na vybudování nového návštěvnického střediska. „Nejsme jen záchrannou stanicí, která dělá pouze eko výchovu, ale fungujeme také jako informační centrum CHKO Poodří. Teď se proto složitě připravujeme na to, že v příštím roce vybudujeme nové návštěvnické středisko, takzvaný Dům přírody Poodří. Jeho vznik je spojen s vystavěním interaktivní expozice, s úpravou zahradní části, s výstavbou učebny, ať se nám tam vleze dost lidí," osvětlil plány Petr Orel s tím, že finanční prostředky na výstavbu Domu přírody Poodří se podařilo získat z Regionálního fondu Evropské unie.