Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zájem lidí o minipivovary v kraji roste

/TÉMA/ Zajímá vás, kam si můžete zajít na čepované speciální pivo z místní produkce? Deník vám přináší tipy z našeho kraje.

27.8.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

Opavsko: svůj minipivovar má také Hlučín

Tradici minipivovarů udržuje rovněž Hlučínsko. Na místě původního pivovaru v Hlučíně se teď vaří mimo jiné známý Avar. Pivo v Hlučíně se vařilo od roku 1526 do roku 1904. Znovu pak až o devětaosmdesát let později. Noví majitelé na troskách starého pivovaru vybudovali minipivovar, který zpočátku produkoval světlý ležák Leovar a tmavý ležák Radovar.

Současná varna je umístěna v proskleném horním patře a kolemjdoucí tak mohou sledovat přímo z ulice přípravu mladiny. Součástí minipivovaru, který má nyní produkci deset tisíc hektolitrů piva ročně, je také stylová restaurace. Na krátkou dobu od roku 1996 se zde vařené pivo nazývalo Bivoj, ale brzy se přejmenovalo na Slezský Korbel.

Před devíti lety se definitivně přejmenoval celý podnik na Avar. Začalo se také plnit láhvové pivo. Leonard Plaček, majitel Avara, udělal podstatný krok na trh s pivem před několika lety, když nabídl obchodům pivo v lahvích zavíraných porcelánovým uzávěrem. Začala tak mimo jiné dlouhodobá spolupráce a dodávka zboží pro řetězec Tesco.

Sortiment minipivovaru v roce 2004 tvořil světlý ležák Avar a tmavý ležák, jež byl výhradně exportován do Německa pod názvem Dérer. Teď se v hlučínském minipivovaru pravidelně vaří světlý dvanáctistupňový ležák a tmavý dvanáctistupňový ležák.

Slezan z Leskovce

Pět let uplynulo od doby, kdy byl v areálu vojenských kasáren u Leskovce, části obce Březová na Vítkovsku, otevřen nový minipivovar. Byl pojmenován Slezan a jeho majitelé si zakládají především na dvou věcech. Tou je neobvyklá kvalita používané vody a umístění podniku mimo centrum uprostřed lesů.

Součástí minipivovaru Slezan je také malá restaurace. Pivo, které se tu vaří je nepasterizované a jeho výrobci se specializují na ječmenné, spodně kvašené pivo plzeňského typu. Standardně se tu vaří jedenáctka, dvanáctka a třináctka. K dispozici jsou ale také speciály jako medové, višňové či švestkové pivo.

Své milovníky pak mají také tmavá třináctka a čtrnáctka. „Někteří hosté tvrdí, že se podobá černému flekovskému z Prahy, a to už je pocta,“ nezastírá hrdost sládek René Binar. Několikrát do roka také minipivovar vyrobí silnější speciály. Na Svatováclavské slavnosti piva v Ostravě bude mít kupříkladu připravenu světlou osmnáctku.

Rohovští mají Rohana

Návštěvníky vychvalované pivo vaří například i v minipivovaru, jenž je součástí restaurace U Komárků. Ta funguje v obci Rohov a návštěvníci si tady mohou vychutnat kupříkladu jedenáctistupňový ležák nebo třináctistupňový polotmavý speciál. „Pivo vaříme tradičním způsobem, klasickou dvourmutovou technologií, a to výhradně z českých surovin jako moravský slad, žatecký chmel, pivovarské kvasnice a pramenitá voda z místních zdrojů.

Pivo se po jeho uvaření ve varně zchladí a přemístí do spilky. Tam v otevřených kvasných kádích probíhá po přidání pivovarských kvasnic jeho hlavní kvašení,“ dočítáme se na internetu. Zmíněný proces trvá téměř dva týdny. Poté se pivo stáčí do ležáckých tanků a ve sklepě zraje po dobu minimálně dalších čtyř týdnů.

Jedná se o nepasterizované a nefiltrované pivo. Jak se dále dozvídáme ze stránek minipivovaru, název piva Rohan je odvozen od názvu obce Rohov. V logu minipivovaru je použita část znaku obce Rohov a to šachová figura s rohama.

Ostrava: lidé chtějí ochutnávat nová piva

Trend „malého“ vaření piva zasáhl už před čtyřmi lety také Ostravu, lidé v krajské metropoli od té doby mohou ochutnávat různé typy pěnivých moků z produkce dvou zdejších minipivovarů. První z nich našel místo v zrekonstruovaném zámku v Ostravě-Zábřehu a stále na čepu má světlý a tmavý ležák, pšeničné pivo typu weizen bier a pak také nějaký aktuální speciál.

Nyní je to třeba pivo belgického typu Ale s třešňovou příchutí. „Náš klasický host většinou není typický český pivař, který za večer urazí svých šest až osm kousků, ale spíš takový ochutnávač. Lidé díky minipivovarům objevují nové chutě piva a s tím roste i naše pivní kultura, která byla v minulosti zašlapána,“ míní manažer zábřežského zámku Radovan Koudelka.

Druhý minipivovar s názvem Biovar se nachází přímo v centru Ostravy, v suterénu klubu Hobit v Přívozské ulici. V roce 2007 ho založil Jiří Štverka a svému pivu vtiskl jméno Qásek, podle toho, že jde o nefiltrovaný a nepasterizovaný kvasničák.

„Zájem o produkci minipivovarů v Ostravě, ale i jinde, čím dál více roste. My v současnosti vaříme devět druhů piv, světlé i tmavé od desítky až po čtrnáctku. Pivo jsme začali letos plnit i do PET lahví, protože i ty začínají být mezi lidmi populární,“ konstatuje Štverka.

Chystá se další Mini-Oktoberfest
Máte rádi nejrůznější piva z produkce malých pivovarů? Pak si nenechte ujít už třetí ročník Svatováclavských pivních slavností, které se uskuteční 27. a 28. září v areálu Zámku Zábřeh. Akce, kde bude k ochutnání to nejlepší, co vaří minipivovary z celého kraje, dostala přezdívku Mini-Oktoberfest nejen díky tomu, že na ní svá piva nabízejí malé pivovary, ale i proto, že se tam zlatavý mok čepuje do třetinkových sklenic.

Frýdecko-Místecko: rovnou pět minipivovarů

Hned pět malých pivovarů naleznete na územní Frýdecko-Místecka a Třinecka. Valašky pivovar v Kozlovicích byl otevřen v prosinci 2008 a hostům nabízí dva druhy piva – světlý kvasnicový ležák Valašský vojvoda a tmavý kvasnicový ležák Kozlovický fojt.

Zázemí kamenné pivní restaurace, obohacené pestrou sbírkou historických pivních džbánů, dýchá atmosférou první republiky. Na stěnách naleznete mezi originálními akciemi a dobovými pivními etiketami našich nejvýznamnějších pivovarů také výuční listy sládků sahající až do 18. století. Nad restaurací je k dispozici ještě sál pro pořádání různých akcí.

Každý, kdo od dubna navštívil Wellness hotel Pod Kyčmolem v Horní Lomné, si kromě relaxace a regenerace v krásné beskydské přírodě mohl vychutnat v místním restauračním pivovaru dva druhy piva. Černé a zlatavý mok plzeňského typu s příznačným názvem „Lomňan“. K těmto dvěma ležákům přibylo tuto sobotu také pšeničné.

Rodinný podnik

Oblíbenou zastávkou se pro turisty stal rodinný minipivovar U Koníčka ve Vojkovicích, který je vyhlášen nejen svou pohostinností, ale především vlastním kvasnicovým pivem. Pochlubit se mohou Ryzákem, Vraníkem, Grošákem – nebo třeba Netopýrem. Světlá, tmavá a polotmavá piva jsou vyráběna klasickou technologií přímo v minipivovaru, který je součástí zdejšího hostince.

Mezi malé rodinné pivovary ve frýdecko-místeckém regionu patří také minipivovar U Zastávky. Ten byl založen v roce 2003 v obci Hukvaldy – místní části Dolní Sklenov. Hosté si zde mohou pochutnat na kvasnicovém pivu, které je vyráběno jednormutovou technologií za použití výhradně českých surovin. Není nijak upravováno, obsahuje tedy veškeré významné prvky včetně vitamínu B, které jsou ve velkých průmyslových provozech odstraněny filtrací a pasterizací. Pivo tím dostává jemný zákal a specifickou chuť.

Třinec má také svůj minipivovar. Nachází se v Karpentné. Jeho budova v minulosti sloužila jako azylový dům pro matky s dětmi a také jako kotelna pro sousední minisídliště. Objekt před časem koupila firma Remer, která se zabývá výrobou oběhových čerpadel a vytápěcích systémů. Chtěla zde vybudovat ubytovnu, ale nakonec se v Karpentné rozhodla vařit vlastní Třinecké kvasnicové pivo. Stalo se tak i díky dobrému kontaktu na majitele hukvaldského minipivovaru.

Novojičínsko: malý pivovar je ve Štramberku

Zhruba šest let funguje na Novojičínsku jediný malý pivovar, Městský pivovar Štramberk. Když zahájil svou činnost, byly v okrese ještě malý pivovar v Příboře. Ten v roce 2005 založil Richard Lichtenberg a začal v něm vařit Freudovo pivo. Kvasnicový ležák byl dvanácti nebo třináctistupňový, Lichtenberg vařil i speciální šestnáctku. Dnes už je ale pivo z Příbora minulostí.

Městský pivovar Štramberk zahájil svou činnost jen pár měsíců po tom příborském. Začal se v něm vařit světlý ležák a tmavý ležák Trubač. Světlý ležák je jedenácti- a dvanáctistupňový, tmavé pivo má dvanáct a třináctstupňů. „Budova pivovaru je rozdělena do několika provozů, v nichž podáváme svým hostům nefiltrované, tedy „živé“ pivo s kvasnicemi, jež má osobité vlastnosti, kterými se odlišuje od piv z velkokapacitních pivovarů, kde je chuť piva ovlivněna jeho filtrací, stabilizací a pasterizací.

Máte tak jedinečnou možnost ochutnat pivo v podobě, jak ho znávali otcové vašich otců v dobách, kdy bylo dobré pivo ne výsadou, ale stavovskou ctí,“ stojí na oficiálních stránkách Městského pivovaru Štramberk. Po vstupu do pivovaru najdete v přízemí Městský pub s dvanácti místy, Pivovarskou restauraci s kapacitou dvaceti míst a výčep s měděnými varnami.

Bruntálsko: v Jeseníkách se vaří pivo Excelent

V okrese Bruntál vaří pivo jediný minipivovar, v Rýmařově jej mohou zájemci ochutnat v hostinském pivovaru a hotelu Excelent. Před pár lety se zde po více než sto letech obnovila tradice vaření piva ve městě a to přímo v rekonstruovaném bývalém měšťanském pivovaru, ve kterém se již od roku 1662 pivo vařilo.

Hosté si zde mohou poručit kvasnicové pivo jedenáctku světlý ležák Excelent a třináctku polotmavý speciál Excelent. Pivo vaří podle starých receptur, s vlastní charakteristickou chutí. Je čepováno v přírodním stavu bez tepelnéachemickéstabilizace, je živé, nepoškozené filtrací nebo pasterací.

V pivu zůstávají všechny látky příznivě působící na lidský organismus. Vyrábí se z výběrového sladu plzeňského typu z ječmene z Hané a z žateckého chmele.

Tomáš Pustka, Martin Pleva,
Ivan Pavelek, Dalibor Otáhal

27.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ivo Vondrák.

ON-LINE rozhovor s Ivo Vondrákem, hejtmanem a krajským lídrem ANO 2011

Vizualizace.
4

Nový Jičín se konečně dočká nových bytů

Vedoucí Studénka v derby přejela mladé Ďábly

Kdo se mu prozatím postavil do cesty, toho nemilosrdně smetl z cesty. Studénecký vagón nadále kráčí novou sezonou krajské ligy bez jediného zaváhání, když naposledy uspěl v derby v Novém Jičíně, kde tamní B tým porazil 7:1.  

Chystáte se ve středu ke svému lékaři? Nechoďte, bude zavřeno

Celkem 160 praktických lékařů pro dospělé ordinuje v okrese Ostrava. Pokud se ke svému praktikovi vydáte zítra (ve středu 18. října), budete mít smůlu. Bude mít zavřeno. Praktičtí lékaři totiž budou stávkovat.

Tatra brala s Bobry bod. Teď ji čeká v derby Nový Jičín

Druholigoví hokejisté Kopřivnice padli ve Valašském Meziříčí v prodloužení a už ve středu v 18 hodin hostí rozjetý Nový Jičín.  

Obránce kopřivnické Tatry Stříž: Na Švédsko i Francii budu rád vzpomínat

/ROZHOVOR/ Patnáct let. Tak dlouhou část kariéry strávil v zahraničí odchovanec Frýdku-Místku David Stříž, který před sezonou vyztužil defenzivu druholigové Kopřivnice. Zkušený zadák, kterému bude 8. listopadu 36 let, strávil sedm sezon ve druhé švédské lize, což následně trumfl osmiletým angažmá ve francouzském Štrasburku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení