Je poslední leden, zhruba hodinu před polednem vcházím do třídy v Základní škole Bílov. Ve třídě je pět dětí, jak později zjišťuji, tři prvňáci a dvě druhačky. „Celkem je žáků šest, ale jedna třeťačka je nemocná,“ říká mi učitel a dosavadní ředitel Základní školy a Mateřské školy Bílov Petr Škrabánek, jenž dnešním dnem ve funkci ředitele základní školy končí.

Narychlo mě provede prostorami, ve kterých se v některých letech pohybovalo mnohem více dětí, například v roce 2000 dvacet žáků. Třída a další místnosti jsou vybaveny interaktivní tabulí, počítači, keramickou pecí a dalším zařízením. Říkám si, jestli není škoda školu uzavřít.

Starosta Bílova Zdeněk Fusik mi to ale při nedávném rozhovoru řekl jasně. „Obec na školu doplácí už asi rok a půl, protože škola nemá potřebný počet žáků. Definitivní rozhodnutí padlo na zastupitelstvu poté, kdy se zastupitelé dozvěděli, že příští rok mohlo nastoupit až patnáct dětí, jenže v dotazníkovém šetření nikdo z rodičů neměl zájem,“ zní mi v uších slova starosty Bílova.

To potvrzuje i Petr Škrabánek s tím, že ve školce je nyní devět předškoláků, ale budou chodit do školy do nedalekého Bílovce, stejně jako pětice, která za chvilku dostane poslední vysvědčení v základní škole v Bílově.

Ptám se dětí, jestli se na změnu těší nebo naopak, a všechny odpovídají, že se těší.

JANČA - 36. Valašská rally a TrueCam Mistrovství České republiky v rally.
Kopřivničtí radní dali Valašské rally zelenou

Nastává Hodina H, Minuta M, jak v tu chvílí říká Petr Škrabánek, jenž postupně vyvolává jednotlivé žáky a probírá s nimi vysvědčení. Nechybí pochvaly. Předáním vysvědčení poslední den v bílovské škole nekončí. Petr Škrabánek vyhodnocuje dvě soutěže sběr recyklovatelných materiálů a nošení ovoce na svačiny. Rozdá čokolády, banány sušené švestky a dává dětem poslední rady a připomíná jim, že 1. února už půjdou do tříd v základní škole v Bílovci.

Tadeášek, Míša, Daniel, Kristýna a Sofinka si balí věci. Petr Škrabánek jim připomíná, aby se na konci školního roku přišly s vysvědčením ze školy v Bílovci ukázat. Děti ještě poděkují panu učiteli a odcházejí ze třídy. Naposledy.