Nejprve si zastupitelé ODS vzali na pomoc komunisty, aby nepustili k vedoucím funkcím v obci zastupitele za KDU-ČSL, posléze komunisty hodili přes palubu, přestože s nimi mají doteď platnou podepsanou dohodu. „Podvedli nás,“ nebojí se nazvat konání členů ODS zastupitelka za KSČM Dana Raková. „Před rokem jsme podepsali dohodu, že poté, co starosta odstoupí, budeme mít nadále jedno místo v radě,“ naznačila Raková a uvedla, že v pondělí 14. listopadu měli členové KSČM s členy ODS sezení, na kterém jim občanští demokraté sdělili, že by potřebovali místo v radě a navrhovali zastupitelku Evu Peigerovou (KDU-ČSL). „Nic jsme proti tomu neměli, ale když máme tu dohodu, trváme na tom, abychom měli jedno místo v radě. A dnes jsme přišli na zasedání a všechno bylo jinak,“ narážela Raková na skutečnost, jak ve středu 16. listopadu dopadla v Lichnově volba starosty a dalších funkcionářů obce.

Na místo starosty byly dva návrhy: Pavel Pustějovský (KDU-ČSL) a Aleš Mičulka (ODS), dosavadní místostarosta. Pro jeho zvolení bylo devět z patnácti členů zastupitelstva. „Navrhuji, aby byli dva místostarostové. Práce pro obec přibývá, máme postavenou novou čističku odpadních vod, dále máme různé podmínky od Státního fondu životního prostředí, musíme vyplňovat různé tabulky a podávat vysvětlení. Musím se zúčastňovat různých jednání jako starosta. A ty jednání bývají i dvě v jeden den. Takže bude dobře, když tam bude nějaký představitel obce, ať už starosta nebo místostarosta,“ zdůvodnil návrh Mičulka a upozornil, že místostarostové si rozdělí plat, který on pobíral ve stejné funkci. Rozpočet obce to tak nijak nezatíží.

Posty místostarostů obsadili Jiří Boháč (KDU-ČSL) a Stanislav Keller (ODS). Komunisté svůj návrh nepodali. „Tušili, že vše je mezi ODS a KDU-ČSL domluvené. Proč to udělali, nevíme, to se musíte zeptat jich. V to pondělí jsme odcházeli s pocitem, že jsme byli domluvení, že to bude tak, jak je v dohodě,“ neskrývala rozhořčení Dana Raková.

V radě měla za KSČM sedět Květoslava Jurková. Její zklamání bylo cítit z každé věty. „Nemám ráda podrazy a toto cítím jako velký podraz. Když se na něčem domluvíme, tak na tom trváme,“ řekla Jurková.

Dohoda ze 7. 10. 2010 podepsaná zastupiteli za ODS a KSČM v bodě 3 praví: „Po celé volební období 2010 – 2014 zachováme poměr členů rady 4 – ODS, 1 KSČM. Po vzájemné dohodě obou stran může dojít ke změně v bodě 3.“

Tím, že se provalilo porušení dohody mezi ODS a KSČM byl lichnovský starosta Aleš Mičulka zjevně zaskočen. „Já jsem pro toho kandidáta nehlasoval, musíte se zeptat těch zbylých našich zastupitelů,“ reagoval na dotaz, proč byl do rady navržen a zvolen zástupce KDU-ČSL a ne zástupce KSČM. Skutečnost, že existuje mezi ODS a KSČM dohoda, nepopřel. „Snažili jsme se ji naplnit, ale bohužel ostatní asi byli přesvědčeni, že ta dohoda nejde naplnit. Možná byla porušená z jejich strany,“ dodal Mičulka. A jestli nový starosta Lichnova tušil, jak konečné obsazení rady obce dopadne? „Tušil, netušil… Bez komentáře,“ vyjádřil se jen.

Po komunálních volbách v říjnu 2010 v Lichnově získala KDU-ČSL sedm mandátů, ODS 5 a KSČM 3. ODS po sepsání dohody s KSČM umožnila, aby se starostou obce stal Jan Kahánek (KSČM), jenž měl být včele obce podle dohody do června. Zůstal ve funkci do ukončení kanalizace a zhruba před několika týdny rezignoval na funkci i mandát zastupitele.