Před začátkem školních prázdnin zrekonstruovali v obci Závišice tamní přechod. Na úpravě frekventované „zebry" by nebylo nic až tak zajímavého, kdyby po jejím dokončení nepřibyl do malé vesnice semafor.

Takzvaná světla byla pro většinu projíždějících velkým překvapením. Ti pozornější si všimli, že obecní přechod nehlídá klasický semafor, ale zpomalovací zařízení. „Jedná se o systém takzvané ‚stále červené'. To znamená, že do všech směrů bude svítit červená, a bude-li chtít přejít chodec, zmáčkne tlačítko, a zatímco jemu naskočí zelená, přijíždějícím vozidlům zůstane červená. V případě, že systém zjistí, že se blíží vozidlo rychlostí povolenou v obci, naskočí vozidlu zelená a chodcům zůstane červená," vysvětlil starosta obce Závišice Zdeněk Vajda funkčnost semaforu s tím, že v případě, že nějaký automobil pojede v rozporu s předpisy, zůstane na semaforu svítit červená. „Spěchajícího řidiče, který může být pro přecházející nebezpečný, tak světla zastaví," doplnil starosta Vajda vzápětí.

Hlídat bude zejména školáky

Semafor byl spuštěn 1. července, zatím do zkušebního provozu. Od začátku nového školního roku, tedy od září, budou světla spuštěna do provozu plného.

Ostatně právě školáky má tento systém ohlídat. „Pro umístění jsme se rozhodli zejména proto, že se přechod nachází v těsné blízkosti místní základní školy a školky. Navíc se jedná o jedinou rovinku v naší obci a bylo běžnou praxí, že se na ní automobily předjížděly na přechodu pro chodce anebo jezdily velmi rychle, a tím pádem nebezpečně," přiznal Zdeněk Vajda.

Se zakoupením semaforu pomohl obci Moravskoslezský kraj. „Bez podpory kraje bychom si ho dovolit nemohli, protože je finančně velmi náročná," potvrdil závišický starosta, s tím, že doufá, že se nemalá investice vyplatí. Kladně na bezpečnější přechod reagují jak místní, tak i projíždějící řidiči. „Na semafory jsem díky svému povolání zvyklý, tyhle pro mě nejsou novinka, a myslím, že by mohly dobře fungovat. Zajistit bezpečnost dětí je přece důležité," zhodnotil instalaci pan Josef. Také sám starosta Vajda je spokojený: „Reakce obyvatel jsou veskrze kladné, protože tento úsek byl dlouho opravdu nebezpečný a je jenom s podivem, že se tady nic vážného nestalo. Světla budou v naší obci nastálo a já doufám, že budou sloužit nejméně dalších padesát let."