Jedna taková akce čeká již tuto sobotu Nový Jičín. Vraky aut je možné odevzdat od osmi hodin ráno do dvanácté hodiny, a to na parkovišti před areálem technických služeb na ulici Suvorovova. Tuto možnost mají místní obyvatelé již osmý rok. Odevzdat lze motorová vozidla kategorie M1(osobní čtyřkolová vozidla) a N1 (malá nákladní auta do 3,5 tuny). „Podmínkou bezplatného odevzdání autovraku na shromažďovací místo je předání kompletního vozidla. V případě nekompletního vozidla, u kterého je možná identifikace přes tzv. VIN kód, se na ceně likvidace vraku musí majitel dohodnout s odběratelem," vysvětlila Marta Kiššová z odboru životního prostředí.

Aby předání proběhlo bez komplikací, musí se majitelé k víkendové likvidaci dostavit s velkým technickým průkazem a občanským průkazem. „Autovrak lze odevzdat i na základě plné moci od majitele, která nemusí být úředně ověřena. Občané mohou využít odvoz nepojízdných vozidel přímo od svých obydlí, a to na základě telefonické dohody s majitelem autovrakoviště Ženklava," doplnila Kiššová s tím, že se musí telefonicky domluvit na čísle 602 550 002. Pro další informace se mohou občané obrátit na novojičínský odbor životního prostředí na Martu Kiššovou.

Zájemců není mnoho

Jednu ze dvou letošních likvidací autovraků má již za sebou například Kopřivnice, která ji také pořádá ve spolupráci s ženklavským autovrakovištěm. „Každý rok pořádáme při příležitosti Dne Země bezplatnou likvidaci autovraků, které letos využilo pět majitelů nepojízdných automobilů. Většinou se likvidace uskutečňuje také na podzim, v čemž budeme dle zájmu občanů i majitele autovrakoviště pravděpodobně i nadále pokračovat," sdělila Deníku tisková mluvčí města Lucie Petříčková.

Zbavit se starých aut mají momentálně možnost i občané Studénky, a to během května i června. Likvidaci si majitelé vraků vyřizují individuálně a podle své potřeby na telefonním čísle 604 228 312. „Využijte této pohodlné možnosti ekologického odstranění vašeho dosloužilého vozidla, protože jedině s protokolem, který vám při sběrovém dni bude vystaven, máte zaručeno bezproblémové vyřazení vozidla z registru," vyzývá radnice. Každým rokem se ve městě zájemci o tuto službu najdou, ale nejedná se o příliš velké číslo. „Lidé to příliš masivně nevyužívají," přiznal Jindřich Lev, vedoucí odboru místního hospodářství a údržby majetku studénecké radnice. (edm)