Dva chátrající bytové domy hyzdily centrum Bílovce dlouhé roky. V úterý 1. března však byla konečně zahájena jejich demolice. Na místě domů s čísly popisnými 119 a 422, které stály mezi ulicemi Pivovarskou a Zahradní, má vzniknout komunitní bydlení pro seniory, jehož součástí má být až dvacet bytových jednotek.

„Výstavba komunitního bydlení pro seniory se shoduje s cíli územního plánování města Bílovce a se záměrem modernizace a revitalizace veřejného prostranství v památkové zóně města, kam patří i oblast v okolí Pivovarské ulice. Dům pro klientelu nad 60 let spadá do našich představ o vytvoření klidného prostranství s příjemnou atmosférou, které je navíc v blízkosti zámku a letního kina a přitom v dosahu centrálního bíloveckého náměstí," uvedl starosta města Pavel Mrva, jenž si pochvaloval, že jednání s firmou TEFCO CZ, která je od roku 2004 vlastníkem budov, dospělo k pozitivnímu závěru.

Přípravy na demolici začaly již v únoru, kdy byla například odstrojena střecha.

„Komunitní dům bychom rádi zrealizovali s podporou dotace ministerstva pro místní rozvoj," uvedl Tomáš Crla, předseda představenstva společnosti, s tím, že projekt počítá se zahájením stavby letos v září. Hotovo by pak mělo být o tři roky později.

Malometrážní byty

Na svažitých pozemcích v městské památkové zóně, na půdorysu stávajících budov mají vyrůst tři nové objekty s bezbariérovým přístupem z ulic Pivovarské a Zahradní. Náklady na výstavbu se pohybují kolem 26 milionů korun bez DPH.

„Náš architektonický návrh respektuje podmínky Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Ostravě, a snaží se o zachování stávajícího historického půdorysu města, včetně dodržení původních uličních čar, historické parcelace a dálkových pohledů na Bílovec, a respektuje i nezbytnost dodržení autentické atmosféry uličky spojující ulice Pivovarskou a Zahradní," doplnil Tomáš Crla.

V budovách má vzniknout 20 malometrážních bytových jednotek s užitnou plochou od 29,6 do 44,55 metru čtverečního a s regulovaným nájemným. Demolici objektů kvitují také bílovečtí občané. „Konečně dole." „Konečně se s tím něco děje!" uvádějí shodně na facebooku města.

Budovy stojící nedaleko kina řešili na svém únorovém zasedání také místní zastupitelé. Zastupitele Rudolfa Římana například zajímalo, kdy budou domy zbourány a co místo nich majitel postaví. Tomáš Velička, předseda bytové a sociální komise, naopak vyjádřil obavu z toho, že město má nyní problém naplnit byty v domě s pečovatelskou službou, a poté se otázal, zda bude v nových komunitních bytech nabízena registrovaná sociální služba. Pavel Mrva odvětil, že registrovaná služba nebude.

Vlasta Szotkowská, vedoucí sociálního zařízení, poté vysvětlila, že registrovaná sociální služba poskytuje občanům, kteří potřebují určitou péči, služby, za které si účtuje finanční částky. „Pokud není služba registrovaná, nelze občanům zabezpečit, že služby, které potřebují, budou mít zajištěny v dostatečné kvalitě a rozměru," doplnila vedoucí a jako příklad připomněla nedávnou kauzu ubytovny v Přerově.

„Je na to dotační program, který chce majitel využít. Navíc se nám spraví kus města v centru," okomentoval Pavel Mrva na závěr přínos pro město.