Stavbaře ještě před nedávnem míjeli všichni řidiči, co projížděli ve městě ulicí Bohuslava Martinů kolem místní střední školy. Ti zde budovali přechod pro chodce tak, aby vyhovoval dnešním potřebám a zejména bezpečnosti.

Další zebra i s novým chodníkem a nasvícením už slouží také chodcům u školky Smetanovy sady, kde zejména rodiče po jejím zřízení volali dlouhé roky.

„Naše město spustilo na konci roku 2013 program Bezpečně do škol, který má zvýšit bezpečnost dětí při cestě do školy nebo školky. Už jsme nechali postavit přechody u škol na Komenského ulici, u školky v Bludovicích, u křižovatky ulic Tyršova, Divadelní a Lidická, u školky na Jiráskově ulici byl instalován zpomalovací retardér a teď k tomu přibyla i školka Smetanovy sady a škola Educa,“ řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Výstavba přechodu u MŠ Smetanovy sady stála 1,1 milionu korun. „Součástí projektu bylo i vybudování místa pro přecházení na komunikaci Nerudova, která navazuje na ulici Smetanovy sady,“ doplnil Michal Hub z odboru majetku a investic.

„Rekonstrukce přechodu na ulici B. Martinů obnášela instalaci nového osvětlení a rozšíření chodníků z obou stran zebry. Práce přišly na necelých 300 tisíc korun,“ dodala Michaela Mrklovská z odboru majetku a investic.

Nadále jsou ale slyšet ohlasy novojičínských občanů, že by se měl přechod pro chodce zřídit také v blízkosti střediska volného času Fokus. Fluktuace dětí je zde obrovská, a to i v důsledku toho, že se nedaleko odsud nachází školka, základní škola či městská knihovna.

Zebra se sice nachází nedaleko od Fokusu u blízké pekárny, jenže zejména v odpoledním a podvečerním čase lidé frekventovanou komunikaci přecházejí nejkratší cestou. Zřízení přechodu je zde ale problémem, a to zejména v důsledku křižování ulic.