Akcí si veřejnost připomněli uložení dekretu o uzamčení země valašské na sto roků před těžaři do základů kaple sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti před deseti lety.

Přesně v poledne odzvonila zvonice kaple na Radhošti a současně spolu s ní také zvonička Strážkyně Beskyd na Horečkách symbolický umíráček záměrům těžařů v Beskydech. Poté byl přečten Dekret o uzamčení země valašské na sto roků a také byly poprvé po deseti letech veřejnosti ukázány čtyři klíče, kterými je uzamčena zazděná kovová schránka s dekretem.

Automobilové veterány staré i téměř devět desetiletí mohli obdivovat obyvatelé a návštěvníci Příbora v sobotu 27. května.
OBRAZEM: Návrat starých časů

V průběhu akce vystoupili předseda sdružení měst a obcí na ochranu Beskydského regionu a starosta Trojanovic Jiří Novotný, starosta Rožnova pod Radhoštěm Radim Holiš, starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová a František Šulgan ze Správy CHKO Beskydy. Mezi čestné hosty akce patřili senátor Petr Orel, bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík a kandidát na prezidenta České Republiky Jiří Drahoš. Mezi přítomnými byli také starostové obcí Bordovice, Lichnov, Tichá a Kunčice pod Ondřejníkem.

„Jsem moc spokojený. Hojná účast, krásná přátelská atmosféra a hlavně podpora a odhodlání všech zde přítomných chránit naši krajinu před těžaři a konečně zlikvidovat důl Frenštát dokazuje, že naše dlouholeté úsilí mělo a má smysl," řekl předseda spolku Naše Beskydy Stanislav Uruba.

Tradiční udělení titulu Beskydská osobnost se tentokrát týkalo dlouholetého ředitele závodu Siemens elektromotory Frenštát Jaromíra Zapletala, dalším odměněným byl prezidentský kandidát Jiří Drahoš, jenž od předsedy Matice radhošťské Drahomíra Strnadla dostal na památku minci vydanou k výročí 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu. „Symbolickým aktem uzamčením země valašské na sto roků vyjádřily před deseti lety města, obce i spolky zastupující téměř dvě sta tisíc občanů, vůli chránit Beskydy před těžbou uhlí. Spolek Naše Beskydy si každý rok připomíná tuto událost shromážděním a odzváněním umíráčku u zvoničky Strážkyně Beskyd na Horečkách," připomněl člen spolku Naše Beskydy Marian Žárský.

Ilustrační foto
Kempy už zahájily, někde se změnami