O zájmu Moravskoslezského kraje o některé pozemky okolo Památníku J. A. Komenského se hovořilo na posledním zasedání fulneckých zastupitelů.

„Jedná se o část pozemků, které je potřeba převést pro realizaci projektu, aby kraj mohl podat žádosti o dotaci na opravu Památníku Jana Amose Komenského," uvedla starostka Fulneku Radka Krištofová a připomněla, že Moravskoslezský kraj je vlastníkem památníku, který spravuje prostřednictvím Muzea Novojičínska.

Některým zastupitelům ale vadí, že kraj chce jen některé pozemky, a například ty, jejichž vlastnictví může do budoucna přinést komplikace, nechce. Darování pozemků v té podobě, jak ji navrhl Moravskoslezský kraj, nedoporučili ani pracovníci odboru investic a životního prostředí Městského úřadu Fulnek i Stavebního úřadu ve Fulneku.

„Myslím si, že bychom jim měli darovat i opěrnou zeď. S pozemkem není problém, ale ta zeď je ve špatném stavu a měli bychom se toho zbavit," nastínil zastupitel Jiří Kvita. Starostka Fulneku sdělila, že v tomto duchu jednala, ale zástupce Muzea Novojičínska jí řekl, že to převzít nemohou. Že potřebují pouze pozemky, aby mohli opravit objekt památníku.

Zastupitelka Jana Mocová vzpomněla, že jednání o této věci se uskutečnilo již v roce 2014. „Už tehdy jsme jim tu podmínku řekli, protože je nesmyl, aby město vlastnilo část chodníků, včetně opěrné zdi. Víme, že zeď i pozemek nad tím jsou časovaná bomba, a město se už v minulosti bránilo tomu, aby svah vlastnilo.

Ta zeď a svah ohrožují památník, který není ve vlastnictví města. Proto trváme na tom, aby kraj vzal celý pozemek, včetně chodníku," řekla Jana Mocová.

Radka Krištofová potvrdila, že jí zástupce Muzea Novojičínska sdělil, že v té věci jednali už v minulosti za stejných podmínek. „Nevím, v čím zájmu je, aby se tyto věci narovnaly, ale myslím si, že podmínky stanovuje ten, kdo prodává nebo daruje," poznamenala Jana Mocová, na niž starostka reagovala: „Nedovedu si představit, že krajskému úřadu budeme blokovat podání žádosti o dotaci."

Při hlasování se pro darování částí pozemků vyslovilo jen sedm zastupitelů, což bylo málo.

„Takže Moravskoslezský kraj pravděpodobně žádost o dotaci nepodá," komentovala výsledek starostka Fulneku, načež tajemník Rostislav Musila navrhl, aby se hlasovalo opakovaně, ale jako o záměru darovat, čímž by vznikl prostor pro vyjednávání. K této variantě se nakonec přiklonilo 12 z celkového počtu 15 členů fulneckého zastupitelstva.