Ještě před týdnem si lidé užívali krásný teplý podzim v šortkách a sukních. Ty teď však vystřídaly huňaté bundy, rukavice a pletené čepice. Meteorologové slibují na Novojičínsku sněžení také v nížinách, nejvíce srážek napadne během dneška a zítřka. „Bude to takový ten nebezpečný rozbředlý sníh. Na cestách se bude, především ráno, tvořit břečka,“ informoval Eduard Jarcovják z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu s tím, že teploty se budou přes den pohybovat kolem dvou až tří stupňů.

Zvýšená opatrnost je nejlepší prevencí nehod

Na razantní příchod zimy upozorňují také policisté. „V tomto čase se stává nejvíce dopravních nehod s tragickými následky. Na místě je zvýšená opatrnost, která je tou nejlepší prevencí,“ apeluje na všechny účastníky silničního provozu novojičínská policejní mluvčí Miroslava Michálková Šálková. Ta zároveň varuje před obávanými a frekventovanými úseky, které jsou v zimě v okrese velice nebezpečné. Patří zde například silnice I/47 mezi Odrami a Fulnekem. „Jedná se o úsek, který prochází členitým terénem a na horizontu se často tvoří sněhové jazyky a závěje,“ řekla policejní mluvčí.

Mezi problémové úseky patří spojovačka mezi Frenštátem a Rožnovem pod Radhoštěm v okolí Pinduly nebo také silnice první třídy I/57 z Fulneku do Opavy. Především u obce Vrchy totiž uvíznou často kamiony v kopci. Samozřejmě, policie varuje také před okresní tepnou, čtyřproudovou silnicí I/48. „Všude tam, kde je podél silnice umístěno buďto zábradlí nebo svodidla, popřípadě jsou umístěny směrové sloupky na protihlukových bariérách, označeny modrou barvou, hrozí při poklesu teplot namrzání vozovky,“ doplnila Michálková Šálková.

Sněhovou nadílku můžeme očekávat v celém okrese

Sněhovou nadílku lze očekávat v následujících dnech na celém území Novojičínska. „Kvůli silnému nárazovému větru bude sníh dělat problémy v dopravě. Od čtyř set až pěti set metrů nad mořem budou sněhové jazyky. Na horách během zítřka očekáváme, že připadne čtyřicet až sedmdesát centimetrů sněhu,“ potvrdil letošní příchod zimy včera odpoledne meteorolog Jarcovják. Podle něho můžeme očekávat zlepšení počasí až v pátek, kdy zeslábne vítr a teploty povyskočí na pět stupňů.

Varování meteorologů vyslyšeli také řidiči, kteří v těchto dnech obléhají pneuservisy na Novojičínsku. Někde se musejí motoristé předem objednávat, avšak největší nápor se teprve očekává. „Není to ještě nejhorší, ale už to začíná. Zase jak vyleze slunko, tak nebude nic,“ vystihl aktuální situaci Radovan Toman z pneuservisu ve Studénce.