Po roční přestávce, kdy byl „zimák“ kvůli havarijnímu stavu stropu pro sportovce i širokou veřejnost uzavřen, neotevře své brány ani letos v září, jak tomu bylo v minulosti zvykem. Zhruba po roce, co se objevily problémy v podhledu střechy stadionu, by se totiž měly konečně naplno rozjet práce na její rekonstrukci. Zároveň se sportoviště v dohledné době dočká zcela nové strojovny, včetně chladicí technologie a ledové plochy. Na projekt získalo město několikamilionovou dotaci.

„Máme schválené prostředky dotaci a půjčku ve výši asi pětadvaceti milionů korun na ministerstvu životního prostředí. V současné době připravujeme zadání na poptávku na dodavatele,“ sdělil Deníku starosta města Studénky Lubomír Šobich. Zároveň dodal, že finišují také přípravy na druhém z chystaných projektů týkajících se rekonstrukce střechy zimního stadionu. Práce by podle něj měly začít v během měsíce září. „Stavební úpravy budou probíhat souběžně tak, aby se to do konce letošního roku, nejpozději do konce ledna příštího roku, obojí dodělalo,“ doplnil starosta s tím, že pokud vše půjde podle plánu, bude do konce zimní sezony prostor i na zkušební provoz ledové plochy.

Celkově si veškeré úpravy na oblíbeném sportovišti ve Studénce vyžádají náklady ve výši okolo 40 milionů korun. S financováním nové strojovny s chladicí technologií pomůže městu finanční injekce ve výši 25 milionů korun, opravu střechy pokryje město ze svého rozpočtu. „Na to nejsou žádné dotace,“ podotkl Lubomír Šobich a dodal, že projekt počítá s celkovou rekonstrukcí střechy stadionu, vybudované téměř před třiceti lety. „Museli jsme nechat udělat také statické posudky, abychom věděli, co ta konstrukce za ty roky vydrží. Když už se tam dá nějaký materiál, co to udělá se zatížením, v závislosti i na sněhu a větru,“ přiblížil k projektu střechy starosta a dále pokračoval: „Vybraná firma nyní postupně dodělává projektovou dokumentaci a my to koordinujeme tak, aby se vše, pokud možno, udělalo za co nejkratší dobu.“

Přestože se stavebními úpravami v areálu zimního stadionu chce město začít již v dohledné době, i tak bude rekonstrukce znamenat značné komplikace pro místní hokejový klub HC Studénka. Prozatím to vypadá, že bude muset také pro příští sezonu, anebo minimálně pro její začátek, hledat možnosti, kde budou moci hokejisté trénovat a hrát.

Ilustrační foto
Dětem na hřištích přibudou nové herní prvky. Jaké?