Hlavním cílem již tradiční akce je však vyšetření znamének, neboť melanom je zhoubný kožní nádor s nejrychlejším růstem počtu nemocných. Ten se podle odborníků každých deset let dvojnásobí a šance na vyléčení se rapidně zvětšuje právě s včasným odhalením.

Důležité jsou pravidelné kontroly

Nádory kůže totiž patří mezi ty nejagresivnější. „Melanom se může vyvíjet kdekoliv na kůži, včetně oblasti dlaní a plosek nohou či nehtů. Důležitá je správná ochrana před slunečním zářením a předcházení spálení kůže. A to již od narození, neboť účinky UV záření se v těle kumulují a mohou se projevit až po mnoha letech," upozorňuje vedoucí novojičínského komplexního onkologického centra Renata Soumarová s tím, že každý, kdo má na těle pigmentový névus, by měl být dermatologem v určitých intervalech prohlédnut. Pravidelné kontroly odborníci doporučují nejméně jednou ročně.

Součástí programu dne otevřených dveří v největším zdravotnickém zařízení na Novojičínsku bude rovněž měření krevního tlaku a vyšetření krve.

Zájemcům lékaři zjistí z krve hladinu cholesterolu, provedou jaterní testy, ale i vyšetření urea a kreatininu, které mohou odhalit případné onemocnění ledvin. „V případě naměření abnormálních hodnot se pak lidé budou moci poradit ohledně svého zdravotního stavu na místě přímo s odborníky," poznamenává Hana Szotkowská, mluvčí zdravotnického holdingu Agel, provozujícího nemocnici v Novém Jičíně.