K informaci o nabídce použití nanotechnologií se zastupitelé Frenštátu pod Radhoštěm dostali na svém posledním zasedání, když projednávali rozpočtové změny. „Je to novinka, zcela čerstvá informace. Zabývali jsme se tím na městské radě a jednoznačné usnesení jsme k tomu nepřijali," poznamenala starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová.

O co se jedná, se snažila zastupitelům osvětlit Ludmila Pavlová, vedoucí odboru vnitřních věcí a školství Městského úřadu Frenštát pod Radhoštěm. „Jedná se o využití nanotechnologií. Dostali jsme nabídku použití těchto technologií pro mateřské školy na území města. Do projektu by mohly být zařazeny dvě mateřské školy," sdělila Ludmila Pavlová a dodala, že použití by spočívalo v nástřiku stěn společenských místností a sociálního zařízení. Celkově by se jednalo o prostor kolem 260 metrů čtverečních.

„Cílem toho nástřiku by mělo být, jak se v projektu uvádí, až osmdesátiprocentní snížení nemocnosti dětí ve školce," doplnila Ludmila Pavlová, kterou v tu chvíli přerušil pochybovačný smích. „Je to určitě průlomová technologie. Podle referencí, které nám firma předložila, to ale nelze jednoznačně vyhodnotit, protože se jedná o výzkum," pokračovala Ludmila Pavlová s tím, že projekt je věnován výzkumu a bude záležet na zastupitelích, zda se město k tomuto výzkumu připojí. „Ta částka vychází zhruba na třináct tisíc korun na jednu mateřskou školu," podotkla Ludmila Pavlová a doplnila, že náklady jsou ve skutečnosti podstatně vyšší, ale projekt je dotován, neboť prý jsou do něj zapojeny i japonské firmy.

Nanotechnologie? Jak fungují?

Starostka Zdeňka Leščišinová konstatovala, že zkušenosti z jiných školských zařízení nejsou známy, což Ludmila Pavlová potvrdila: „Projekt zatím funguje rok. Bylo to využito ve dvou mateřských školách v Ostravě a v nemocnici na oddělení JIP, kde by se tím zabránilo případným komplikacím a infekcím."

Reakce zastupitelů na nabídku byly hodně podobné. „Podíval jsem se do rejstříku firem a ta firma má v náplni například kovoobráběčství, zámečnictví a podobně. Byl bych opatrný," komentoval to zastupitel Jiří Jurek. Jan Břuska byl ještě konkrétnější. „O nanotechnologiích jsem si už něco přečetl, ale nejsem přesvědčen, že by zrovna děti v mateřské škole měly sloužit jako pokusní králíci," řekl zastupitel.

Podobně pochybovačně se vyjádřil i zastupitel Milan Bureš. „Zajímalo by mě, jak to funguje. Jako, když budou tam, tak to bude v pořádku, a když přijdou do normálního prostředí, tak co?" tázal se Milan Bureš. Radní Alois Jaroš novou technologii nezpochybňoval, ale byl pro to, aby město vyčkalo, až budou známy nějaké konkrétní výsledky. Peníze na tento projekt tak zastupitelé neuvolnili.

Názory na nanotechnologie se různí. Na webových stránkách věnovaných této problematice se lze dočíst, že mohou být velkým příslibem pro budoucnost už proto, že si s nimi bakterie opravdu „nerozumí". Objevují se ale i názory lékařů a ekologů, že používání nanotechnologií by mohlo přinést vážná zdravotní i ekologická rizika. Jejich konkretizace by měla být známa ještě před oficiálním používáním nových technologií.