Průtah městem Odry patří k velmi frekventovaným úsekům. Denně tam po silnici I/47 projedou stovky aut a občas není nouze ani o různé kolizní situace. Tím, jak situaci alespoň částečně zlepšit, se již několikrát zabývali zastupitelé města. Velmi nepřehledná a občas také nebezpečná je třeba křižovatka ulic Mendlova a Hranická.

Již na předminulém zasedání padl návrh, který by její nevyhovující stav mohl alespoň částečně vyřešit. Snadnějšímu průjezdu tam totiž brání rohový dům, který je nyní na prodej. Kdyby ho město odkoupilo, zbouralo a poté tam vystavělo přehlednější křižovatku s ochranným ostrůvkem, výjezd na hlavní silnici by se značně zjednodušil. Nyní lze navíc podat žádost o regeneraci takzvaných brownfields, díky níž by se městu část nákladů vrátila.

Na prosincovém zasedání se k tomuto bodu zastupitelé ještě vrátili. Byly vytipovány tři objekty, které by byly do žádosti zahrnuty. Kromě výše zmíněného domu se jedná o dvě kotelny jedna nevyužívaná je na sídlišti Míru a druhá na sídlišti Pod lesem.

Vznikne parkoviště i křižovatka

„Tyto objekty by se zlikvidovaly a na volných plochách by vznikla nová parkovací místa pro auta. Volných parkovacích míst totiž začíná být v Odrách nedostatek," přiblížil záměr města oderský starosta Pavel Matůšů a dodal, že jednu z kotelen sice chtěli tamní obyvatelé v minulosti odkoupit a zřídit si tam garáže, ale s tím město nesouhlasilo.

Diskue se poté vrátila k Hranické ulici. „Zjišťovala jsem si, jak to dnes s ulicí Hranická vypadá. Denně tam projede až osm set padesát automobilů. Uvědomme si, že ta situace je opravdu velmi dopravně náročná a často se stává, že auta, která jedou po hlavní, dávají přednost těm, jež vyjíždějí z vedlejší," zhodnotila stav zastupitelka a radní Eva Janošová.

Pavel Matůšů však upozornil na to, že je rozhodující, jak dopadnou jednání o odkupu domu a také jestli bude žádost o dotaci schválena.

„Ne že bychom chtěli hledat co nejvyšší náklady, ale takové jsou podmínky žádosti o dotaci. Musíme splňovat podmínku, že to musí být minimálně dva a půl milionu korun," dovysvětlil starosta.