VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zmrzlináři: Více prodáme, když je pod mrakem

Řekli byste si, že zmrzlináři musejí mít v období tropických veder „zlaté žně“?

10.8.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: Deník/ Michal Fanta

Kopřivnická cukrárna se středomořským nádechem Plavý Jadran je ve městě automobilů vyhlášená, a jak přiznal místní zmrzlinář, větší zájem o pochoutku je, když není největší výheň.

„Více zmrzliny prodáme, když je zataženo,“ potvrdil Deníku a na otázku, jaké chutě jsou letos nejžádanější, odpověděl: „Oblíbené jsou všechny, ale když mám vyzdvihnout jen některé, tak asi šmoulí a nutelová.“

LIDÉ JSOU U VODY

Majitel stánku se zmrzlinou v centru Ostravy Jonúzi Eminderes říká, že v tropických dnech prodá zmrzliny určitě méně než ve dnech, kdy je třeba pod mrakem.

„Když je velké vedro, tak se totiž lidé moc neproducírují po městě. To jsou někde u vody, nebo se před slunkem schovávají doma. Však se podívejte kolem sebe, těch lidí tu až tolik není,“ vysvětluje prodejce zmrzliny.

Jak dodává, v tropických dnech si nejčastěji kupují lidé zmrzlinu ráno a pak pozdě odpoledne nebo třeba až k večeru.

Usměvavá slečna, která obsluhuje sousední bistro, slova zmrzlináře potvrzuje. „Zmrzliny v tropických dnech určitě neprodáváme tolik jako ve dnech, kdy je počasí snesitelnější. Důvod je zřejmý, při těch vedrech lidé po centru moc nešpacírují. Takže jich tu je málo a logicky se prodává i méně zmrzliny,“ přidává svůj názor slečna za okýnkem bistra.

OVOCNÉ, KDYŽ JE VEDRO

V cukrárně Riviéra ve Frýdku-Místku je nabídka různých příchutí zmrzlin široká. „Máme krémové i ovocné zmrzliny. Když je venku fakt hodně teplo, lidé si dopřávají více ty ovocné. Velká poptávka je v tropických dnech po zmrzlině s grepovou příchutí, jahodové či meruňkové. Je ale pravda, že pokud si zmrzlinu dopřejí chlapi, hodně z nich si vybere čokoládovou,“ uvedla obsluha cukrárny Riviéra.

Velkou poptávku po zmrzlině zaznamenali v uplynulém tropickém týdnu v havířovské cukrárně Italka. „Lidé nakupovali zmrzlinu více než obvykle. Ten nárůst ale nebyl výrazný. Hodně šla na odbyt rybízová, pomerančová a mango. Dobře se prodávala ale i jahodová a čokoládová,“ dodala pracovnice cukrárny.

V největší zmrzlinárně na karvinském náměstí jde nejvíce na odbyt vanilko-čokoládová, to je stálice. „Lidé, co k nám chodí, preferují spíše kopečkovou zmrzlinu. Starší si objednávají hlavně smetanové stracciatella, pistácie, punč. Děti mají v oblibě ty ovocné zelené jablko, jahodovou nebo šmoulovou,“ říká majitel zmrzlinárny Redjep Velija.

NA ZMRZLINU, KDYŽ JE SLUNEČNO

Podle něj prý příliš nezáleží na tom, jaké je počasí. „Lidi si na zmrzlinu přijdou, ať je zima, nebo pětatřicet. Musí být ale slunečno. Když je teplo, ale zamračeno, tak je to slabší. Kolik je venku stupňů nehraje roli,“ dodává Redjep Velija.

Že se pravý chlap v tropických dnech ochladí hlavně dobrým pivem a ženy si spíše vychutnají ledovou kávu či zmrzlinu? Oslovení prodejci zmrzliny mají ale zkušenosti jiné. „Chlapi, ti mlsají více než ženské. Hodně jim chutná čokoládová a vanilková.

Zrovna nedávno se vracela asi z práce trojice chlapů v montérkách. Myslela jsem, že míří k hospodě, co je naproti. Místo toho si přišli koupit zmrzlinu. A všichni si dali velkou,“ přidává s úsměvem svou zkušenost zmrzlinářka v Zámecké ulici v Ostravě.

Zmrzlinářka, která prodává jen kousek od ní, má podobnou zkušenost. A nabízí i vysvětlení: „Já si to vysvětluju tak, že ženy drží štíhlou linii, aby v létě dobře vypadaly v plavkách. Chlapi na to až tolik nehledí.“

Autor: Redakce

10.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

JEDNA Z NADĚJÍ novojičínského plaveckého klubu Marie Skopalová (uprostřed) ukázala hned na úvod sezony výtečnou formu.

Skopalová přivezla ze Znojma zlato

ZÁVIŠICKÝ TALENT Radek Rýpar (vpravo) získal na Českém poháru v Brně v nabité konkurenci bronz. Na snímku s rovněž bronzovým Danem Šimkem. Snímky. TJ Závišice

Závišické judo znovu ukázalo kvalitu

V Bílovci se bude stavět křížová cesta

Křížová cesta povede z Bílovce směrem na Bílov a hotová má být na jaře příštího roku.

Obec Mořkov chce zvelebit centrum

Odkup pozemku od Jednoty Hodonín schválili zastupitelé Mořkova.

Hokejisté kopřivnické Tatry pomohli dobré věci

Druholigoví hokejisté Tatry Kopřivnice společně darovali krev v Krevním centru Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.   

Evropské poháry? Postupně za tím půjdeme

Říká v rozhovoru pro Deník spojka extraligové Kopřivnice Patrik Fulnek, který by rád pomohl naplnit čtyřletou vizi klubu.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení