VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Značku Moravského Kravařska ponesou první produkty

BARTOŠOVICE - Výrobci jedenácti produktů se ve středu 28. listopadu ucházeli na Zámku Bartošovice o udělení certifikace značky Moravské Kravařsko regionální produkt.

29.11.2007
SDÍLEJ:

Značku Moravského Kravařska ponesou první produkty.Foto: DENÍK/Ivan Pavelek

Těchto jedenáct produktů tak jako první vhistorii budou moci jejich výrobci označit značkou Moravské Kravařsko slogem kravské hlavy. Komise posuzovala každý výrobek podle předem daných kritérií. „S místními lidmi se vlastně dohadovalo, co ten výrobek musí splňovat. Musí to být aspoň standardně kvalitní, nesmí to poškozovat životní prostředí, musí to mít původ vregionu, a co se nejvíce posuzuje, je jedinečnost,“ uvedla Iva Dyková, manažérka projektu zregionálního enviromentálního centra, které tento projekt zastřešuje. Jedinečností může být například Tradice související sregionem, výrobek zmístních surovin, rukodělná výroba a podobně.

Každé kritérium se posuzuje jednotlivě, výrobek musí dostat zpětadvaceti možných alespoň deset bodů, aby mohl získat certifikaci.

To, že by někdo neprošel, se prý stává velmi výjimečně. „Stalo se to spíše proto, že něco nebylo správně vysvětleno nebo doloženo. Tady pokud vím, pan Usvald vše předjednal, aby to bylo vpořádku,“ doplnila Dyková.

Podle Oldřicha Usvalda, manažéra Regionu Poodří premiérově požádali výrobce právě jedenácti výrobků. Region Poodří proslul zejména soutěží o nejlepší domácí pálenku, ale ta by certifikát nemohla získat právě proto, že je domácí a tudíž není určena kprodeji. „Mohla by to získat jedině nějaká pálenice. Některé by skutečně připadaly vúvahu,“ poznamenal Usvald, jenž by certifikáty chtěl předat ještě letos.

Podobných značek jako Moravské Kravařsko je dnes již osm. „Jako první vznikly Krkonoše, Šumava a Beskydy, to jsme zavedli my, další regiony se přidávaly,“ uzavřela Dyková

Certifikát získali:

Zuzana Pavlíková, Fulnek – umělecká a užitková keramika

Eva Gilarová, Příbor – medové perníčky a příborské šifle

Společnost AGP Sedlnice – uzenářské výrobky ze Sedlnic

Jaroslava Kojetínská, Bartošovice – Bartošovický chleba

Keramický ateliér – Milan Pracný - Keramika užitková a reklamní

Společnost Moravan Petřvald – uzenářské výrobky zPetřvaldu a Moravské biohovězí maso

Karel Böhm, Studénka – Dekorativní keramika

Zdenka Pjatkanová, Bartošovice – Aranžmá ze suchých květin

Jednota Nový Jičín, provozovna Hladké Životice – Pekárenské výrobky zHladkých Životic

29.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Takto už Jakuba Jandu vídat nebudeme. Kombinézu nahradí oblek a skokanské můstky sněmovna.

Jakub Janda, nový poslanec Novojičínska: V politice nejsem žádným nováčkem

Deník - Naši prvňáci

Tento týden představíme školáky ze ZŠ Komenského 68, Nový Jičín

Muž pobodal v Novém Jičíně dva lidi

K dramatickému incidentu došlo v sobotu 21. října v Novém Jičíně v ulici Dvořákova.

Extraligová Kopřivnice splnila povinnost

Nedopustili žádné překvapení a ve 3. kole českého poháru potvrdili v neděli před obědem pozici favorita. Kopřivničtí házenkáři totiž uspěli na palubovce druholigových Maloměřic a po výhře 33:26 se mohou těšit na čtvrteční los osmifinále.

Nový Jičín zřídí senior a baby taxi

Zajišťovat dotovanou dopravu budou technické služby dvěma elektromobily. Jedna jízda bude klienta stát 20 korun.

Komentář šéfredaktora Deníku: Kdo zastaví ANO?

S jídlem roste chuť! Loni ovládli hejtmanství, letos dolní komoru Parlamentu ČR a v příštím roce může bez větších problémů hnutí ANO zaútočit i na třetí triumf v komunálních volbách. A to i v Moravskoslezském kraji, který býval dlouhou dobu baštou ČSSD.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT