Pokud jste na jednu ze tří zmíněných věcí zareagovali negativně anebo jste znejistěli, vězte, že patříte do početné skupiny těch, kteří o první pomoci něco vědí, ovšem v praxi by obstáli s obtížemi. A právě proto se policisté na území Novojičínska rozhodli věnovat měsíc květen záchraně lidských životů.

Skutečnost, že první pomoc lidé využijí nejčastěji ve chvílích, ve kterých by to nečekali, potvrzuje například dopravní nehoda z minulého týdne. V jeho závěru, v pátek 2. května, srazil jednasedmdesátiletou ženu nákladní vůz. „Jeho řidič chodkyni přehlédl a srazil. Způsobil jí těžká zranění," uvedl tiskový mluvčí novojičínské policie Petr Gřes. Následky hrůzně vypadajícího střetu zmírnili svědci, kteří ženě pomáhali do chvíle, než přijela záchranná služba.

Dokázali byste to i vy? „Tyto situace si nikdo nepřipouští, ale jsou součástí života a mnohdy přicházejí náhle ve chvílích, kdy to nikdo nečeká. Zmatek, bolest, křik a bezmoc jsou většinou projevy, které jsou s dopravními nehodami úzce spojeny," sdělil Petr Gřes.

Nácvik záchrany na cvičné figuríně

Aby bylo bezmocných na novojičínských silnicích co nejméně, připravila novojičínská policie ve spolupráci s Červeným křížem, BESIPem a studenty Střední zdravotnické školy v Novém Jičíně akci. „Stejně jako v loňském roce budou policisté na parkovišti čerpací stanice na hlavním tahu mezi Novým Jičínem a Příborem odklánět řidiče.

Zastavení řidiči se spolujezdci budou studenty osloveni k nácviku poskytnutí první pomoci. Na připravených cvičných figurínách si tak budou moci za asistence profesionálů osvojit základní pravidla a návyky poskytnutí první pomoci," nastínil průběh akce policejní mluvčí a dodal, že souběžně s nácvikem první pomoci bude probíhat také rychlostní měření a dohled nad dodržováním pravidel silničního provozu.

Dobrovolný nácvik první pomoci se, stejně jako v minulosti, uskuteční v místě, kde dochází poměrně často k dopravním nehodám. Policisté jsou dle svých předchozích zkušeností připraveni na to, že se mnoha šoférům do nácviku chtít nebude. Přesto doufají, že někteří nácvik ze zákona povinné první pomoci podstoupí.

„Z loňské zkušenosti víme, že řidiči jsou často velmi neochotní a nevrlí podstoupit tento dobrovolný nácvik. Nicméně po rozhovoru se studenty si většinou uvědomí možné situace a nakonec si poskytnutí první pomoci vyzkouší," prozradili policisté.

Vzápětí školitelé a strážci zákona v jednom dodali: „Paradoxní byl výsledek, kdy se řidiči, kteří původně spěchali, na místě zdrželi kvůli vlastní zvědavosti a dotazům."

K nácviku záchrany lidského života si policisté vybírají řidiče náhodně, od podnikatelů, profesionálních řidičů, mladých začínajících šoférů až přes maminky s dětmi. „Dosud všichni oslovení, i přes svůj počáteční ostych, při odjezdu poděkovali. Předpokládáme, že i letos bude mít tato akce stejný ohlas jako loni."

Termín konání preventivní akce bude 9. května v čase od 9 do 13 hodin na benzinové čerpací stanici v Libhošti, na hlavním tahu silnice vedoucí z Nového Jičína na Příbor.