Doposud málo atraktivní, přesto mezi lidmi oblíbenou lokalitu, lesopark nacházející se v bezprostředním sousedství města, na Skalkách, čeká proměna. Podle informací se novojičínská radnice chystá investovat právě do lesoparku více než dvacet milionů, které mají tuto lokalitu pro návštěvníky zvelebnit.

Část financí na zatraktivnění poskytne městu Nový Jičín devítimilionová dotace, získaná z Operačního programu životní prostředí. Amfiteátr s dětským hřištěm či sousední restaurace, případně přírodní kamenné divadlo. To jsou dosud nejlákavější místa lesoparku, jehož základem se stalo v roce 1833 stromořadí, a jenž se rozprostírá od vil kloboučnických továrníků Hückelů podél staré silnice z Nového Jičína na Valašské Meziříčí až k přehradní nádrži Čerťák.

„Na Skalky míří takřka každý víkend stovky lidí z Nového Jičína. Tyto prostory nabízely, zvláště před druhou světovou válkou, mnoho možností rekreace,“ uvedl místostarosta Nového Jičína Vladimír Bárta. Protože ale poté některé části dlouhá desetiletí pustly, město chce nyní tomuto místu vrátit ztracený lesk.

Úpravy by se měly dotknout například někdejších slunných lázní. „Na ty odkazuje projekt slunného háje s růžovým paloukem, který by se měl objevit v prostoru od zahrádkářské kolonie po vyústění Svojsíkovy aleje,“ informoval Josef Gabzdyl, tiskový mluvčí novojičínské radnice.

Místo by se mělo proměnit v jakousi klidovou zónu. „Lidé si tam budou moci jako kdysi odpočinout nebo se slunit. Na místě bude vysazeno mnoho růží a dalších rostlin. Jistě půjde o velmi atraktivní lokalitu,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Eva Bártková.

Další prostor vznikne pod starým asfaltovým hřištěm, kde by měla většinou náletové dřeviny nahradit louka se zahradnickými prvky. Nejenže bude na ploše větší než pět hektarů vysazeno přes třináct tisíc stromů a keřů, ale přibudou také lavičky a informační tabule. „Celý projekt zpracoval profesor Ivan Otruba z Brna, kapacita české zahradní architektury,“ uvedla Bártková.

Přestože tyto plány má město zatím v hlavách architektů nebo na papíře, již nyní začalo se zvelebováním prostranství mezi amfiteátrem a cyklostezkou směrem k vodní nádrži. Nejenže zde postupně vzniká odpočívadlo ve stylu tee-pee a starých seníků, ale za tři sta tisíc korun byly na dětském hřišti v amfiteátru postaveny také nové herní prvky.

„Posezení na louce bude dále obsahovat i kamenné ohniště na grilování, s tím, že většina prací začne v příštím roce a s ukončením staveb a výsadeb se počítá v roce 2013,“ přiblížil Bárta a na závěr dodal: „Na Skalkách tak vznikne místo pro rodinné výlety.“