Labužník připustí, že dobře připravená zvěřina se ničemu nevyrovná. Buď tedy nejsou lidé na Novojičínsku gurmány, a nebo jim zvěřina jednoduše nechutná. Tento druh masa se totiž na pultech obchodů v podstatě nevyskytuje. Důvod je pro to jednoduchý, lidé o něj nemají zájem. „Sem tam někdo přijde a na zvěřinu se zeptá. Ale to opravdu minimálně. Proto ji taky nemáme v nabídce,“ uvedla Helena Kyselá z prodejny masa a uzenin v Novém Jičíně. Téhož názoru jsou pak i pracovníci prodejny masa v Příboře.

Podle pana Žabčíka z masny v Trojanovicích není problém zvěřinu sehnat, jako spíše prodat. To je právě jeden z důvodů, proč se toto maso nevyskytuje v nabídce ani tady. Tím druhým je pak spíše administrativní překážka. „Máme tady starosti s naší výrobou masného průmyslu, ne tak ještě se starat o zvěřinu. Na tu potřebujete splňovat zvláštní předpisy a na to si málokdo troufne,“ dodal Žabčík.

Pokud si tedy lidé budou chtít na tomto masu pochutnat, mají několik možností. Pořádně prozkoumat masny ve svém okolí, zajít si na zvěřinové hody do restaurace a nebo si nechat zajít chuť.

O zvěřinu moc není zájem

Doba honů začala a s ní taky zvěřinové hody. Kdo by si je chtěl za sychravých podzimních dnů vychutnat, měl by se připravit, že to až tak snadná záležitost nebude. Kdo si chce připravit zvěřinové hody doma, měl by mít buď známého myslivce a nebo se obrnit trpělivostí při nekonečném procházení prodejen s masem a uzeninami. Na pultech obchodů na Novojičínsku je totiž zvěřina nedostatkovým zbožím. Mnohem jednodušší je uspokojit své chutě v některé z restaurací. I když ani v tomto ohledu už to není natolik bezproblémové, jako před pár lety. „V minulosti jsme zvěřinové hody dělali, ale teď už ne. Lidé o to nemají zájem a navíc je to drahá záležitost,“ uvedl zaměstnanec hotelu Jelen v Odrách.

Podle pracovníků hotelu Ráztoka se pod Pustevnami zvěřinových hodů nedočkáte. Zato penzion Na Skalkách tohle pochutnání gurmánům nabízí. „Zvěřinové hody pořádáme a plánujeme je i letos,“ uvedla Helena Němečková, majitelka zařízení. Důvod nekonat zvěřinové hody však může být různý. Přes finanční náročnost či malý zájem návštěvníků to mohou být i zcela lidské příčiny. „Tyto akce jsme u nás pořádali, letos se však neuskuteční. Momentálně jsem na mateřské a bohužel to místo mě nemá kdo připravit,“ prozradila paní Bajerová, majitelka hotelu a restaurace Roubenka ve Štramberku.