Sdružení Naše Beskydy bojuje proti těžařským zájmům již několik let. Jeho petici za zrušení Dolu Frenštát podepsalo více než 25 tisíc lidí, další aktivitou byl například návrh na změnu státní energetické koncepce, která by nepočítala s uhlím z Dolu Frenštát. Ten podepsaly téměř tři desítky měst a obcí.

Nyní přichází sdružení Naše Beskydy s dalším počinem, který by měl upozornit na daný problém. Chce nechat vystavět na pomezí Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic zvoničku. „Zvonička je situována v unikátní lokalitě Horečky na pomezí obce Trojanovice a města Frenštát p. R., mezi útulnou Pantáta a hostincem Rekovice. Právě z hostince Rekovice pochází Antonín Bača Horečka, který se nejvíc zasloužil o vznik obce Trojanovice a její samosprávu,“ uvedl starosta Trojanovic, a člen sdružení Naše Beskydy, Jiří Novotný a dodal, že samosprávy dosáhly Trojanovice v roce 1748.

Místo vzniku Trojanovic bylo, podle Novotného, vybráno záměrně. „Zvonička má symbolizovat boj proti mocipánům z těžařské lobby, kteří svými plány ohrožují historické i budoucí hodnoty obce. Zvonička bude, za symbolický příspěvek na boj proti plánům těžařů, sama zvonit Dolu Frenštát umíráček,“ doplnil Novotný.

Jak Novotný dále sdělil, moderní vzhled a tradiční řemeslné metody, použité pro stavbu zvoničky, symbolizují jak vidinu lepší budoucnosti, tak i návrat k tradičním hodnotám. Architektonický návrh zvoničky zpracoval kopřivnický architekt Kamil Mrva. „Pan architekt Mrva je ve své branži jedinečný. Kromě maximálně originální tvorby, reprezentované například rekonstrukcí firmy UAX v Bernarticích nad Odrou či rodinného domu v Kojetíně, je to také neuvěřitelně precizní a pracovitý člověk. Člověk, který nejde za okamžitým ziskem a slávou, ale člověk, který má ohromnou fantazii a chuť do práce,“ nastínil Novotný, proč spolupracuje již delší dobu se zmíněným architektem.

„Region Beskyd a okolí má velké štěstí v tom, že tento talentovaný a schopný člověk neodešel za jednoduchým živobytím do Prahy či jiného velkoměsta, ale rozhodl se prosadit právě u nás, a jako jeden z mála architektů Novojičínska se dostal až do nejprestižnější pražské galerie pro architekty, Galerie Jaroslava Frágnera,“ připomněl nedávný Mrvův úspěch Novotný a dodal, že Novojičínsko může být hrdé na lidi, jako je zmíněný architekt. „Je to základ pro dobrou architektonickou generaci do budoucna. Velmi si vážím jejich práce. Zvlášť v dnešní, duchovně vyprahlé, době dávají právě tito lidé naději do budoucna,“ uzavřel Novotný.